Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom, najviše u energetskom sektoru

U ožujku je proizvodnja na godišnjoj razini pala u četiri od pet sektora

10.03.2016.. Sibenik - Tvornica lakih metala Sibenik iscekuje prve radnike tijekom sljedeceg tjedna. rPhoto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak da je industrijska proizvodnja u ožujku porasla 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na ožujak prošle godine pala pet posto.

To je četvrti mjesec zaredom kako je proizvodnja pala na godišnjoj razini, ali nešto sporije nego mjesec dana prije, kada je potonula 5,7 posto.

Porasla proizvodnja netrajnih proizvoda

U ožujku je proizvodnja na godišnjoj razini pala u četiri od pet sektora, a najviše, za 19,9 posto, u proizvodnji energije.

S padom od 18,9 posto slijedi proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda skliznula 5, a intermedijarnih proizvoda 2,4 posto.

S druge strane, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 0,8 posto na godišnjoj razini. U prva tri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja pala za 4,1 posto na godišnjoj razini.