Upravo objavljeni najnoviji podaci: inflacija nije bila ovoliko niska od kraja 2021., ali cijene hrane i dalje divljaju

Stopa od 4,1 posto najniža je stopa inflacije od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto

04.01.2024., Karlovac - Iako je ponuda raznovrsnog povrca i mesa na karlovackoj trznici bogata potraznja je slaba. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena usporila je u siječnju na 4,1 posto na godišnjoj razini, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS), što predstavlja najnižu stopu inflacije od listopada 2021. godine.

DZS je objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u siječnju 2024. stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na siječanj 2023. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest prosinac prošle godine, bila niža za 0,4 posto.

Time je rast potrošačkih cijena usporio na godišnjoj razini, s obzirom da je u prosincu 2023. inflacija iznosila 4,5 posto. Stopa od 4,1 posto najniža je stopa inflacije od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto.

Najviša inflacija u skupini gdje su hrana, piće i duhan

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 6,1 posto, za usluge 5,9 posto, industrijske neprehrambene proizvode bez energije tri posto, dok je kod energije zabilježen pad za 0,6 posto, navedeno je u priopćenju DZS-a.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na prosinac 2023., u komponenti hrane, pića i duhana cijene su porasle za 1,1 posto, a usluga za 0,7 posto. Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije pale su za 3,1 posto. a energije za 0,6 posto.

DZS je najavio da će konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u prosincu prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema namjeni – European Classification of Individual Consumption according to Purpose) objaviti 22. veljače.

Eurostat: Inflacija u Hrvatskoj u siječnju 4,8 posto

Prema prvoj procjeni koju je danas objavio Eurostat, godišnja stopa inflacije u siječnju mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u Hrvatskoj je iznosila 4,8 posto, dok je na mjesečnoj razini, u odnosu na prosinac 2023., pala za 0,3 posto.

U cijeloj eurozoni prosječna godišnja stopa inflacije u siječnju iznosila je 2,8 posto. Višu stopu inflacije od Hrvatske imala je samo Estonija, pet posto.