Insajderi iz Kremlja otkrivaju što se zapravo krije iza masovne čistke nekad najbližih Putinovih suradnika: 'Upamtite, ovo je tek početak'

Čistka je kulminacija interne borbe između FSB-a i vojske

Russian President Vladimir Putin arrives to meet Bahrain's King at the Kremlin in Moscow on May 23, 2024. (Photo by YURI KOCHETKOV / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Nedavna uhićenja petorice visokih ruskih vojnih časnika vjerojatno su tek prva u nizu desetaka koja slijede u sklopu sveobuhvatne čistke sigurnosnih službi, rekli su dužnosnici bliski Kremlju za The Moscow Times.

Navodno pokušavajući iskorijeniti korupciju u vojsci, Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB) progoni visokorangirane časnike u nadi da će krivicu za neuspjelu invaziju na Ukrajinu 2022. pripisati vojnim čelnicima i preuzeti kontrolu nad raspodjelom sredstava namijenjenih za vojsku, a sve uz prešutno odobrenje Kremlja.

Međutim, uhićenja bi se mogla pokazati riskantnima jer Moskva nastoji iskoristiti ukrajinsku nestašicu oružja i dodatno se probiti na ukrajinski teritorij. Svi izvori The Moscow Timesa govorili su o pothvatima FSB-a pod uvjetom anonimnosti.

Kulminacija sukoba vojske i FSB-a

“U tijeku je žestoko čišćenje. FSB čisti tim bivšeg ministra obrane Sergeja Šojgua. To je bilo za očekivati. Ovakvi postupci mogu se izvesti samo uz odobrenje samog vrha države”, rekao je izvor blizak Kremlju za The Moscow Times.

Čini se da je čistka kulminacija sukoba između sigurnosnih službi i Ministarstva obrane. Naime, natječu se za resurse, a čini se da FSB pobjeđuje u borbi za naklonost predsjednika Vladimira Putina. “Do kraja čistke još je dug put. Čeka nas još uhićenja”, rekao je anonimni dužnosnik.

U dva tjedna od iznenadnog svrgavanja dugogodišnjeg šefa obrane Šojgua, petorica visokih časnika uhićena su zbog raznih optužbi – od podmićivanja do zlouporabe ovlasti. “Kako ova uhićenja budu uzimala maha, mogla bi se proširiti u najveću ‘čistku’ u modernoj ruskoj povijesti”, rekao je jedan od dužnosnika.

Očekuju se uhićenja desetaka ljudi

Tvrdi da će do kraja godine deseci, a možda i stotine ljudi različitih činova biti uhićeni. Službenici FSB-a posjetili su sjedište Ministarstva obrane čak i prije nego što je informacija o uhićenju zamjenika ministra obrane Timura Ivanova izašla u javnost.

“U zgradi Ministarstva obrane sada ima više ‘čekista’ nego vojnika, čini se”, rekao je jedan od dužnosnika, koristeći sovjetski izraz za članove sovjetske tajne policije Čeke.

Iz Kremlja kažu kako se samo radi o rezultatu kontinuiranog rada na iskorjenjivanju korupcije na svim razinama vlasti. “Ovo je stalan i dosljedan rad na borbi protiv korupcije, a ne ciljana kampanja”, rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Šojgu je imao izniman utjecaj na FSB

No iako su neovisni mediji, oporba i međunarodni promatrači godinama izvještavali o raširenoj korupciji u vojsci, a proratni blogeri kritizirali vojnu korupciju tijekom rata u Ukrajini, uhićenja generala počela su tek kad je postalo jasno da će Šojgu izgubiti svoj posao.

Nakon uhićenja Ivanova, istražitelji su rekli da je istraga o njegovim poslovima trajala više od pet godina, naglašavajući činjenicu da su vlasti znale za korupciju u vojsci puno prije najnovijih uhićenja.

“Postojala je hrpa informacija o korupciji u Ministarstvu obrane. Ali dok je Šojgu bio ministar i imao golem utjecaj, istražiteljima ništa nije bilo dopušteno”, rekao je drugi vladin dužnosnik.

FSB pobjeđuje u sukobu s vojskom

Drugi izvor blizak Kremlju rekao je kako FSB-ova akcija koju je odobrio Kremlj dokazuje da sigurnosne službe “pobjeđuju” u sukobu s vojskom. “Mora postojati samo jedna strana koja bi bila kriva za neuspjeh invazije”, rekao je izvor.

Postoje dvije opcije, kaže. “To su ili specijalne službe, koje su Putinu obećale trijumfalnu operaciju i brzu pobjedu, ali nisu uspjele ili ‘druga vojska svijeta'”, rekao je. I premda je prošlotjedna rošada nakon inauguracije dovela do smjene i šefa Vijeća sigurnosti Nikolaja Patruševa, koordinatora sigurnosnih službi, i Šojgua, šefa vojske, FSB je ipak pobijedio. Osim toga, službenici FSB-a mogli bi dobiti promaknuća i nagrade za svoju “borbu protiv korupcije”.

Na pitanje hoće li čistka spriječiti ratne napore dovodeći vojsku u nezgodan položaj, izvor je rekao da to FSB-u nije prioritet. “Mislite li stvarno da je itko od njih u ovom trenutku zabrinut za uspjeh specijalne operacije”, rekao je vladin dužnosnik za The Moscow Times.