Ipak je bačen vijenac u Dunav. Učinila je to Sandra Benčić s ekipom iz Možemo: 'Život svake nevine žrtve vrijedi jednako'

'Kod ubojstva nevinih ne smijemo raditi razliku ni po kojoj osnovi', poručili su

FOTO: Facebook/Možemo

Počast civilnim žrtvama rata u Vukovaru u nedjelju su bacanjem vijenca u Dunav kod Veslačkog kluba Vukovar odali članovi Možemo Osijek i koordinatorica stranke Sandra Benčić.

“Život svake nevine žrtve vrijedi jednako i kod ubojstva nevinih ne smijemo raditi razliku ni po kojoj osnovi”, poručili su iz Možemo u objavi na društvenim mrežama.

“Samo priznavanjem i žaljenjem zbog patnje svih koji su je iskusili, i kažnjavanjem odgovornih, moći ćemo doista izgraditi trajni mir i okrenuti se budućnosti”, navodi se u objavi stranke na službenoj Facebook stranici na kojoj su u odgovoru jednom od korisnika napisali i da njihov potez nema nikakve veze s odustajanjem šefa SDSS-a Milorada Pupovca od bacanja vijenca, već da oni to rade svake godine.

Članovi Možemo Osijek i Sandra Benčić danas su u Vukovaru položili vijenac u Dunav za sve civilne žrtve rata. Život…

Posted by Možemo – politička platforma on Sunday, November 19, 2023

SDSS odustao od bacanja vijenaca

Razlog zbog kojeg Pupovac i ostali SDSS-ovci ove godine nisu bacali vijence leži u političkim tenzijama uoči same obljetnice Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

Njihovo odustajanje uslijedilo je nakon prijetnji iz Domovinskog pokreta kako im to neće dozvoliti te da će kod Dunava organizirati živi zid koji im to neće dozvoliti. “Trebali smo danas biti na Dunavu za sve žrtve hrvatske i srpske nacionalnosti, a potom na Ovčari i na kraju u pravoslavnom hramu Sv. Nikole. Trebali smo i htjeli smo sutra biti u Koloni sjećanja, danas vidimo da to ne možemo i ne trebamo. Ne jer su naši moralni osjećaji drugačiji nego jučer ili prethodnih godina, ne zato što smo se uplašili prijetnji i što nismo u stanju otrpjeti uvrede. Te uvrede i prijetnje slušamo i inače”, kazala je SDSS-ova potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga obrazlažući odustajanje od odlaska u Vukovar.

Njihov nedolazak jučer je komentirao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. “Dolaziti s agendom da se priznaju žrtve Srbima, a ne oni koji su ginuli od velikosrpske agresije… To tako ne ide. Hvala što su poslušali, bolje da zaobiđu Vukovar, to su provokatori”, kazao je.