Ipak može biti opasan. Sudovi po Hrvatskoj daju ljudima novčane odštete zbog propuha

Dvije žene su dobile odštetu nakon ozljede na radu koja je nastala kao rezultat propuha

Sušenje rublja na balkonima 28.09.2018 Karlovac - Susenje vesa na balkonima i prozorima zgrada. rPhoto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

Dvije žene su dobile novčanu odštetu nakon ozljede na radu koja je nastala kao rezultat – propuha. Portal Danica objavio je dva slučaja.

U prvom je radnica Cedevite prilikom pomicanja stolne vage najprije pritisnula palac desne ruke. Zatim se, vraćajući se u prostoriju, uhvatila za okvir vrata, a ista su se zbog propuha sama naglo zatvorila i pričepila joj isti prst.

Cedevita joj je priznala ozljedu na radu i osiguranje joj je isplatilo 2520 eura odštete. Međutim, ona tim iznosom nije bila zadovoljna. Tužila ih je i dobila dodatnih 155 eura. Kad se sve to zbroji, zbog propuha je dobila ukupno 2675 eura.

Slučaj u dječjem vrtiću

Drugi slučaj dogodio se u dječjem vrtiću u Zagrebu. Vrata su se zbog propuha naglo zatvorila i odgojiteljici pričepila prst. Odgojiteljici je pritom slomljen prst na lijevoj ruci, a izgubila je i vršak nokta.

Izvansudski je dobila odštetu od 1800 eura. Međutim, ni ona nije bila zadovoljna. Sud je odgojiteljici ovaj tjedan dosudio još 1000 eura.

Odšteta od propuha se tako popela na 2800 eura. Međutim, navedene presude su nepravomoćne te su na njih moguće žalbe.