Iran i Hezbolah, krvavim napadima usprkos, ne žele eskalaciju sukoba s Izraelom. Svjesni su tko bi se mogao uplesti

Napadi na libanonskom i iranskom tlu izazvali su prilično mlake reakcije Hezbolaha i Teherana

Nakon ubojstva izaslanstva Hamasa na libanonskom tlu u utorak i napada u Iranu u srijedu u kojem je ubijeno osamdesetak osoba, oglasio se vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah. Čelnik vodeće militantne skupine u regiji u svojem je obraćanju bio vrlo oprezan.

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Khamenei ranije nije optužio Izrael za bombaški napad u srijedu, ali je obećao “oštar odgovor”. Nasrallah u svojem govoru, pak, nije dao naslutiti da se Iran okreće prema Izraelu kao potencijalnom napadaču. Nasrallah je i nakon masakra koji je počinio Hamas u Izraelu 7. listopada zauzeo stav kako to nema veze s njima i rekao da je Hamas djelovao neovisno i bez upozorenja.

Napad na Bejrut bio je velik i opasan zločin o kojem ne možemo šutjeti”, rekao je, ali se suzdržao od eksplicitnih prijetnji. Samo je dodao da će “Izrael zažaliti ako krene u rat protiv Libanona i da će se Hezbolah boriti do kraja”.

Iran se pokušava distancirati

Iran se pokušava distancirati od sukoba još od Hamasova napada 7. listopada. Strahuje se da bi neki u Izraelu voljeli uvući SAD u regionalni rat pa im ne žele dati razlog za to. S druge strane, moguće je da je Izrael već donio odluku o uništenju Hezbolaha. Zbog toga su izraelski analitičari očekivali suzdržan govor Nasrallaha u kojemu neće biti prijetnji.

Napad na Bejrut bio je precizan i pažljivo ciljan, poginulo je šest osoba, navode izraelski stručnjaci i dodaju da nije bilo kolateralne štete, a glavni cilj bio je osnivač vojnog krila Hamasa Saleh al-Arouri.

Odgovor Hezbolaha i dalje se očekuje. Vrlo vjerojatno će to biti ograničeni napad na vojni cilj, moguće ubojstvo grupe izraelskih vojnika što bi se smatralo prihvatljivom osvetom “milo za drago”, piše The Telegraph. S druge strane, raketiranje Tel Aviva u kojem bi bili ubijeni civili mogao bi ubrzati izraelsku odluku o napadu na Hezbolah u Libanonu.

Hezbolah će tražiti nešto drugačije

Stručnjakinja za Iran koja je bila voditeljica istraživanja u Mossadu Sima Shine navodi kako očekuje da će Nasrallah tražiti nešto drugačije od svakodnevne razmjene raketnih napada koji su karakteristični u borbama od 7. listopada, no da bi taj angažman Hezbolaha mogao ostati ograničen.

“Ako pronađe skupinu od 10 izraelskih vojnika, to će s njegove točke gledišta biti taman. Ali on zna da smo jako oprezni u vezi s tim pa će možda morati pričekati”, rekla je. Odbacuje pretpostavke o direktnom sukobu Izraela i Irana. “Oni znaju da to nismo bili mi. Izrael ne radi takve napade i oni to znaju. Vjerojatno je netko unutarnji. Islamska država ili slična teroristička skupina”, navodi Shine.

Libanon je već ekonomski na koljenima i Hezbolahu, jednoj od vodećih političkih stranaka u zemlji, birači neće oprostiti ulazak u sukob s Izraelom. Nasrallah je svjestan da je koalicijska vlada u Izraelu na čelu s Benjaminom Netanyahuom sve slabija pa bi mogla novu frontu u Libanonu vidjeti kao sredstvo kojim će odgoditi politička previranja u zemlji.

Gradovi na sjeveru evakuirani

Izraelski napad na Hezbolah, a moguće i Iran, možda su razlozi što su izraelski gradovi na sjeveru već evakuirani, borbe u Gazi su usporile, a SAD na tom području ima mornaričku operativnu jedinicu koja može pružiti pomoć dođe li do sukoba. “Ono što radimo u Gazi, možemo učiniti u Bejrutu. Ako budemo uvučeni u rat, Hezbollah će platiti visoku cijenu”, upozorio je prije samo tri tjedna izraelski ministar obrane Yoav Gallant.

Direktor za regionalnu sigurnost na Međunarodnom institutu za strateške studije Emile Hokayem smatra da će Hezbollah reagirati oprezno. “Pretpostavljam da će se Hezbollah i Iran suzdržati od trenutnog i masovnog odgovora”, napisao je na X-u.

“Vrijedi ista računica: Hezbolah se treba angažirati samo ako Teheran vidi egzistencijalnu prijetnju za sebe. Njegove napredne sposobnosti i vojna snaga ne bi se smjele potratiti u neizravnom i neuvjerljivom ratu”, dodao je.

Udar na Izrael u najslabijem trenutku

Čak i ako Nasrallah i njegovi iranski suradnici preferiraju oprez, postoji rizik da bi neki od njegovih boraca mogli krenuti sami u borbu ili da svakodnevna razmjena vatre pođe po zlu i eskalira u pravi rat. Dosad je ubijeno više od 100 boraca Hezbolaha u južnom Libanonu od početka rata, a napetosti su velike.

Nasrallah će natjerati Hezbolah na sukob na “duge staze”. Svjestan je da Izrael vremenom gubi međunarodnu potporu i vidi previranja u izraelskoj politici i narodu. Ako uspije iskontrolirati svoje borce, vjerojatno će udariti na Izrael u trenutku kad zemlja bude najslabija. Svega ovoga je svjestan i Izrael koji bi iz istog razloga mogao krenuti u uništavanje Hezbolaha sada.