Iran je raketirao Pakistan, nuklearno naoružana sila im se upravo osvećuje. Što se uopće događa i kako je počelo?

Iran želi ostvariti regionalnu hegemoniju i pokazati dominaciju nad američkim saveznicima na Bliskom istoku

FOTO: AFP/Screenshot

Naslovnicama svjetskih medija jutros dominira vijest da je Pakistan izveo raketni napad na iranski teritorij. Islamabad tvrdi da su cilj udara bili kampovi separatističkih militanata u pograničnoj iranskoj pokrajini Sistan i Balučistan. “Nekoliko terorista smaknuto je tijekom ove operacije utemeljene na obavještajnim podacima”, navodi pakistansko ministarstvo u priopćenju, opisujući je kao “niz visoko koordiniranih i specifično ciljanih vojnih napada protiv terorističkih skrovišta”.

Posebno neobično zvuči drugi dio priopćenja, u kojem pakistansko ministarstvo vanjskih poslova ističe kako “Pakistan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Islamske Republike Irana“, te pojašnjava da je “jedini cilj današnjeg čina bilo osiguravanje pakistanske sigurnosti i nacionalni interes, koji je najvažniji i ne može biti ugrožen.” Dakle, Pakistan je raketirao iranski teritorij, nakon čega tvrdi kako apsolutno poštuje svoje susjede i ne želi ih ugroziti?

Pakistan se osvećuje

Mnogo je vjerojatnije objašnjenje kako su balučistanski separatisti Pakistanu poslužili kao izgovor za osvetu zbog napada na vlastiti teritorij, koji je u utorak izveo Iran. Mediji bliski režimu u Teheranu tada su objavili kako je iranska vojska gađala dvije baze povezane s militantnom grupom Džaiš al-Adl. U raketiranju je, prema tvrdnjama Islamabada, poginulo dvoje djece, dok je troje ranjeno. Pakistanski vrh dodao je kako se radi o “očitom kršenju nacionalnog suvereniteta”, znakovito naglasivši da će “odgovornost za posljedice pripasti izravno Iranu”.

Lokalna sila Iran i nuklearnim bojevim glavama naoružani Pakistan već se dugo sumnjičavo odmjeravaju, pogotovo kada je riječ o napadima na zajedničkoj granici, pri čemu obje strane okrivljuju onu drugu da je zažmirila na aktivnosti militanata iz naroda Baluči. Riječ je o etničkoj skupini čiji pripadnici žive na tromeđi Pakistana, Afganistana i Irana. Baluči se već desetljećima bore za uspostavljanje vlastite države, koja bi obuhvatila jugoistok Irana te čitav zapadni Pakistan.

Previranja na granici

Džaiš al-Adl, ili Vojska pravde, separatistička je militantna skupina koja djeluje s obje strane granice i ranije je preuzela odgovornost za napade na iranske mete. U srijedu je priznala kako su njezini pripadnici napali vozilo Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC) u pokrajini Sistan i Balučistan, u kojem je ubijen jedan visoki iranski časnik. Prošlog mjeseca Iran je optužio militante Džaiš al-Adla za prepad na policijsku postaju u Sistanu i Balučistanu, u kojima je poginulo 11 iranskih policajaca.

Takvi napadi nisu nikakva novost, baš kao ni operacije Pakistana i Irana protiv separatista koji djeluju s obje strane 900 kilometara dugačke granice. Smrtonosni sukobi na etničkim prostorima Balučija redovito se događaju već desetljećima. Međutim, ono što je vrlo neobično jest spremnost obje strane da gađaju mete na drugoj strani granice, a da prethodno o tome ne obavijeste jedna drugu.

Što Iran pokušava postići?

Situaciju dodatno otežavaju nestabilnosti na Bliskom istoku, koje su počele terorističkim napadom palestinskog Hamasa na Izrael, te eskalirale u rat koji se trenutno vodi u Gazi. Regionalni sukob možda je ohrabrio Iran da bude proaktivniji u pokušajima postizanja političkih ciljeva izvan vlastitih granica, kažu stručnjaci koje citira CNN. Takvim ambicijama Irana posebno pogoduje kompleksan položaj u kojem se našao SAD.

Amerikanci balansiraju između pokušaja deeskalacije neprijateljstava u Gazi i zasad ograničene vojne akcije kojom nastoje ukrotiti jemenske Hutije i osigurati promet kroz Crveno more. Hutiji, koje podupire Iran, napade na brodove koji prolaze u blizini Jemena predstavljaju kao osvetu za izraelske napade na Gazu.

Posljednje aktivnosti iranskih oružanih snaga služe za postizanje nekoliko glavnih ciljeva režima u Teheranu, koji uključuju osnaživanje Palestinaca i suprotstavljanje američkom utjecaju na Bliskom istoku, rekao je Karim Sadjadpour, viši suradnik Carnegiejeve zaklade za međunarodni mir, za CNN.

Umirovljeni general američke vojske Wesley Clark, bivši vrhovni zapovjednik NATO-a, smatra kako Iran vojnim akcijama “nastoji zacementirati svoju ulogu lidera u regiji”. Dodaje kako Teheran želi regionalnu hegemoniju, zbog čega pokreće akcije protiv SAD-a i njegovih saveznika, među kojima je i Pakistan.

Pakistanski odgovor je očekivan

Analitičar kojem su se obratili novinari BBC-ija slaže se kako pakistanski napad na iranski teritorij nije osobito iznenađenje. Objašnjenje Islamabada prema kojem su mete bili prekogranični teroristi smatra jasnom porukom kako je riječ o odgovoru na raniji iranski napad, koji je Teheran opravdavao potpuno istom argumentacijom.

“Pakistanska odmazda povećava rizik od eskalacije, ali također pruža priliku da se izbjegne veliki sukob. Zapravo, dvije strane sada su izjednačene”, rekao je Michael Kugelman, direktor za južnu Aziju u Wilson centru. Dodao je kako je Pakistan noćašnjim udarom želio odvratiti buduće iranske napade na svoj teritorij. “Zapravo, da se Pakistan suzdržao od odgovora, rizik od novih iranskih napada bio bi znatno veći”, uvjeren je analitičar.

Do sličnog zaključka došli su i analitičari CNN-a, koji smatraju kako ni Teheran ni Islamabad ne žele da ovaj sukob eskalira u pravi rat. Ističu kako je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo Iran “bratskom zemljom” i naglasilo potrebu “pronalaženja zajedničkih rješenja”. To je ponovio iranski ministar vanjskih poslova, koji je nazvao Pakistan “prijateljskom zemljom” ranije ovog tjedna, istakavši da su napadi proporcionalni i usmjereni samo na militante.

Dakle, zasad se čini kako će obje zemlje biti spremne prihvatiti objašnjenje prema kojem je druga strana gađala zajedničkog protivnika, i suzdržati se od opasne eskalacije neprijateljstava.