Iran oduzeo dozvolu trećini nuklearnih inspektora

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju oštro je kritizirao takav potez

A handout picture released by Iran's Atomic Energy Organization 22 August 2004 shows a recent general view of the preliminary installation of a Turbo generator at the Islamic republic's first nuclear reactor, being constructed with Russian help in the Gulf port of Bushehr, some 1,300 kms south of Tehran. The plant will not enter service until 2006, a year later than originally planned, atomic energy officials revealed today. The new commissioning date of October 2006 was marked on a document shown at a press conference given by project manager Assadollah Saburi. Iran has repeatedly claimed its nuclear programme is entirely for civil purposes. AFP PHOTO/HO (Photo by IRAN ATOMIC ENERGY ORGANIZATION / AFP)
FOTO: AFP

Vlasti u Iranu oduzele su dozvolu stručnjacima međunarodne agencije za inspekciju tamošnjeg nuklearnog programa, priopćila je u subotu Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Šef IAEA-e Rafael Grossi oštro je kritizirao taj potez u službenom priopćenju za javnost, nazvavši ga “nesrazmjernim i bez presedana”.

To “utječe na normalno planiranje i provođenje provjera u Iranu i otvoreno se protivi suradnji koja bi trebala postojati između Agencije i Irana”, napisao je iz sjedišta agencije u Beču. Jednom je inspektorima ranije oduzeta akreditacija.

‘Još jedan korak Irana u pogrešnom smjeru’

Iako je mjera formalno dopuštena, Grossi je kritizirao Iran zbog ometanja “IAEA-e da učinkovito provodi inspekcije u Iranu”.

“Današnjom odlukom Iran je učinkovito uklonio otprilike jednu trećinu glavne skupine najiskusnijih inspektora Agencije određenih za Iran”, rekao je Grossi. Nejasno je koliki je ukupan broj inspektora u zemlji.

“Ova odluka Irana vrijedna dubokog žaljenja još je jedan korak u pogrešnom smjeru i predstavlja nepotreban udarac ionako zategnutom odnosu između IAEA-e i Irana”, dodao je Grossi. Pozvao je zemlju da preispita svoju odluku.

Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma

Godine 2015. Teheran je potpisao nuklearni sporazum kojim se znatno ograničava obogaćivanje uranija i dopuštaju stroge provjere IAEA-e.

Taj je potez trebao smanjiti mogućnost da zemlja izradi nuklearno naoružanje.

Nakon što su se Sjedinjene Države 2018. povukle iz sporazuma pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, Teheran je počeo obogaćivati uranij blizu razine potrebne za nuklearno oružje i ograničavati inspekcije IAEA-e.