Iranske vlasti izašle s novim brojkama. U jučerašnjem terorističkom napadu poginule 84, a ranjene 284 osobe

Motiv za napad još nije poznat, a nitko nije preuzeo odgovornost

This picture shows people and Iranian emergency personnel at the site where two explosions in quick succession struck a crowd marking the anniversary of the 2020 killing of Guards general Qasem Soleimani, near the Saheb al-Zaman Mosque in the southern Iranian city of Kerman on January 3, 2024. Iran's president Ebrahim Raisi condemned on January 3 twin blasts that killed at least 103 people in the country's south where crowds gathered to mark the killing of general Qasem Soleimani. (Photo by Sare Tajalli / ISNA / AFP)
FOTO: AFP

Dan nakon smrtonosnog napada u gradu Kermanu iranske hitne službe u četvrtak su ponovno umanjile službeni broj poginulih, navodeći da su 84 osobe smrtno stradale, te da je 284 ozlijeđenih. Nove brojke, objavljene u četvrtak, prenijela je državna novinska agencija IRNA pozivajući se na čelnika iranske nacionalne organizacije za hitne medicinske situacije Džafara Miadfara.

Državni mediji prvotno su u srijedu govorili o 103 poginulih, ali ministar zdravstva Bahram Einolahi smanjio je taj broj na 95 nekoliko sati kasnije. Miadfar je konfuziju oko broja poginulih objasnio stanjem tijela stradalih.

Iran: ‘Ovo je teroristički napad’

Dvije snažne eksplozije dogodile su se tijekom četvrte obljetnice atentata na iranskog generala Kasema Solejmanija, u blizini njegovog groba u njegovom rodnom gradu na jugoistoku Irana. Iranske vlasti nazvale su to terorističkim napadom.

Napad su osudili glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i Europska unija. SAD je izrazio sućut obiteljima žrtava i istaknuo da ni na koji način nije umiješan u napad te da nema razloga vjerovati da je u napad umiješan Izrael. Bio je to najsmrtonosniji teroristički čin u 45 godina dugoj povijesti Islamske Republike. Motiv i odgovornost za napad zasad su još uvijek nepoznati.