Iskopali smo neugodnu presudu za Čistoću i njezinog šefa Vića. Sud ih oprao zbog situacije sa smećem u Zagrebu

Čistoća je zaradila 265 eura kazne, a Davor Vić samo opomenu. K tome, prijavili su ih komunalni redari

FOTO: PIXSELL

Zagrebačku Čistoću i njezinog direktora Davora Vića Općinski kazneni sud u Zagrebu u travnju ove godine pravomoćno je osudio jer u vremenskom periodu od 14. listopada 2022. do 17. studenog iste godine nisu počistili ilegalno odbačeno smeće na površinama na Žitnjačkoj cesti, iako su ih komunalni redari dva puta obavijestili o otpadu.

Kako se navodi u presudi, Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet zbog toga je 25. studenog 2022. izdao obavezni prekršajni nalog protiv Čistoće i direktora Vića.

Rokovi, korona i potres

Čistoća i Vić uložili su prigovor te su u pisanoj obrani naveli da “ulažu sva raspoloživa sredstva kako bi osigurala čistoću grada, odnosno javno prometnih površina”. Navode i da unatoč tome nisu u mogućnosti odvesti “toliko otpada, s obzirom na stalni priljev novih količina glomaznog otpada na području cijelog Grada Zagreba i postavljene rokove od komunalnih redara koji su izuzetno kratki”.

Ističu i kako je zbog covida-19 velik dio radnika bio na bolovanju, što je uzrokovalo pomanjkanje radne snage i otežalo “normalno i redovito obavljanje djelatnosti čišćenja”. Dodaju i kako su u isto vrijeme radnici Čistoće u velikoj mjeri bili angažirani na “otklanjanju otpada zbog potresa i to građevinskog materijala, šute, pokućstva”.

Olakotne okolnosti

U presudi se navodi kako je u dokaznom postupku izvršen uvid u fotografije nastale 14. listopada 2022. na kojima je na adresi Žitnjačka cesta vidljivo “mnoštvo raznog otpada, šute, namještaja i drugog krupnog otpada”. Izvršen je i uvid u fotografije Podružnice Čistoće na kojima se vidi da je navedeni otpad u međuvremenu očišćen.

Sud je, između ostalog, proveo i analizu obrane Čistoće i Vića u kojoj se, kako piše u presudi, pravdaju nizom “objektivnih olakotnih okolnosti zbog kojih nije očišćen ilegalno odložen otpad”, a to je potres koji je pogodio Zagreb pa je “postojeća mehanizacija zagrebačke gradske tvrtke bila angažirana na posljedicama otklanjanja potresa”.

Zbog svega toga sud navodi kako zagrebačka tvrtka i njezin direktor “nisu bili u mogućnosti obavljati svoju osnovnu djelatnost”, te da time “neizravno priznaju počinjenje prekršaja”, odnosno da nisu pravovremeno očistili otpad na Žitnjačkoj cesti. Sud ih je zbog toga proglasio krivim.

Otežano poslovanje tvrtke

Čistoća je zaradila novčanu kaznu u iznosu od 265 eura, odnosno mogla je platiti samo dvije trećine kazne u roku od 15 dana, a Vić samo opomenu jer sud smatra da ona predstavlja “dovoljnu vrstu prijekora, te se obzirom na sve olakotne okolnosti koje se tiču prekršaja i počinitelja radi ostvarenja svrhe prekršajnopravnih sankcija ne mora primijeniti kažnjavanje”.

Zanimljivo je i da se sud poziva na članak 139. stavak 6. Prekršajnog zakona prema kojom se Čistoću i Vića u cijelosti oslobađaju obveze naknade troškova postupka jer “pravna osoba (Čistoća op.a.) otežano posluje zbog objektivnih okolnosti, pa bi plaćanjem istih bili dovedeni u teže materijalne prilike”.

Upit o ovom sudskom sporu poslali smo direktoru Viću i Čistoći, ali i Gradskom uredu za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, no do zaključenja teksta nismo dobili odgovore. No, odgovor smo, doduše, dobili iz Službe za informiranje Grada Zagreba. “U konkretnom slučaju komunalni redar je prošle godine sukladno svojim ovlastima kaznio Čistoću zbog jedne situacije oko odvoza ilegalno odbačenog otpada. Za ovu gradsku upravu svi su jednaki i prema svima se jednako postupa”, odgovaraju.

Problemi s odvozom

Inače, šef Čistoće nedavno je gostovao na HRT-u gdje je govorio o problemima s otpadom u Gradu Zagrebu, kazavši kako se radi o višegodišnjem problemu. Govoreći o novom modelu prikupljanja otpada, kazao je kako se vidi da su njime “postignuti određeni koraci”, no da je situacija na terenu još uvijek nezadovoljavajuća. “Radimo i na tome”, kazao je.

Ustvrdio je kako Čistoća ima problema s radnom snagom i kamionima za odvoz otpada, te dodao da je Zagrebački holding ostvario značajan napredak po pitanju financijske stabilizacije, pa su sada u situaciji da mogu investirati u novu opremu i ljude.

“Također i postojećim komunalnim radnicima, kao što znamo, smo povećali materijalna prava. U tom smjeru se ide i dalje. Mi smo trenutno otvorili natječaj za primanje novih komunalnih radnika. Ne samo na odvozu, nego i na čišćenju i pranju grada. Tako da pozivamo sve zainteresirane da nam se jave”, istaknuo je Vić.

Raspisani natječaji

Kako je na godišnjicu uvođenja novog modela odvoza otpada kazao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, naručeno je već 15 novih kamiona, a očekuje se kupovina njih još 25. ”Pojačat ćemo i kapacitete radnika Čistoće. Imamo natječaj za 150 radnika. Planiramo u Čistoći zaposliti još 200 radnika”, kazao je.

Inače, prije nego je Davor Vić došao na čelo zagrebačke Čistoće, u dva mandata bio je direktor osječke komunalne tvrtke Unikom dok je na vlasti bio gradonačelnik Ivan Vrkić. Vić je, između ostalog, bio i potpredsjednik osječkog SDP-a.

U studenom 2021. godine postao je šef Čistoće, a u fokus je došao u siječnju ove godine zbog štrajka radnika zagrebačke komunalne tvrtke. Unutar podružnica Zagrebačkog holdinga upravo direktor Čistoće ima najveću plaću. Kako je u kolovozu prošle godine objavio Jutarnji list, Vić prima 3675 eura bruto plaće i dodatak za stanovanje u iznosu od 705 eura.