Iskusni general o najavljenoj izraelskoj invaziji: 'Bio bi to Mogadišu na steroidima, Hamasovci su kreativni'

Umirovljeni američki general smatra da bi borbe mogle potrajati godinama

Izraelski vojnici
FOTO: AFP

Vojna kopnena ofenziva Izraelskih obrambenih snaga (IDF) u Pojasu Gaze trajala bi godinama i uključivala bi stravične borbe, smatra David Petraeus, koji je služio kao vrhovni američki general u Iraku i Afganistanu, za Politicov podcast.

Govoreći nakon brutalnih napada Hamasovih militanata na Izrael koji su ostavili 1400 mrtvih i tisuće ozlijeđenih, bivši direktor CIA-e upozorio je da bi nastavak izraelskog bombardiranja u kombinaciji s kopnenom invazijom “vrlo brzo mogao postati Mogadišu na steroidima”.

‘Mogao bi ih zateći isti scenarij kao Amerikance u Somaliji’

Navodeći incident iz 1993. godine, kada su američki zrakoplovi Black Hawk bila oboreni iznad prijestolnice Somalije, što je izazvalo krvave urbane borbe, Petraeus smatra da bi se IDF suočio sa sličnim scenarijem unutar neprijateljskog teritorija.

Podsjetimo, ta se bitka pokazala kao fijasko za američke snage i zapravo je označila kraj američke vojne intervencije u Somaliji koja je počela 1992., a tadašnji američki predsjednik Bill Clinton ubrzo je povukao trupe.

‘Bit će bombaša samoubojica, zasjeda i mina’

“Ako su Hamasovci kreativni u obrani kao što su bili u onom užasnom, barbarskom, neizrecivom napadu, tada ćemo vidjeti bombaše samoubojice, improvizirane eksplozivne naprave, bit će zasjeda i mina”, rekao je Petraeus.

Poznato je da je, kao odgovor na napad Hamasa, IDF pokrenuo operacije spašavanja talaca odvedenih u Gazu, istodobno bombardirajući gusto naseljeni Pojas Gaze, gdje civili nemaju puno opcija za skloniti se.

‘Takve operacije traju barem desetljeće’

Petraeus smatra da bi njegovo osobno iskustvo vođenja vojske uključene u brutalne protupobunjeničke kampanje trebalo poslužiti kao upozorenje IDF-u ako krene s kopnenom invazijom.

“Teško mi je zamisliti teže okruženje od ovog konkretnog, a ja sam zapovijedao snagama u nizu velikih urbanih operacija. Ne možete pobijediti u protupobunjeničkim akcijama za godinu ili dvije. Za njih je obično potrebno desetljeće ili više, kao što smo vidjeli u Iraku ili Afganistanu”.