Islamistička skupina u Somaliji otela UN-ov helikopter. Jedna je osoba ubijena, ostali su zarobljeni

U helikopteru je bilo više stranih državljana i dvoje domaćih

FOTO: AFP

Somalijska islamistička skupina Al-Šabab otela je helikopter Ujedinjenih naroda. “Helikopter UN-a s vojnim i medicinskim osobljem bio je u misiji evakuacije. Prisilno je morao sletjeti u regiji Galgudud u središnjoj Somaliji zbog mehaničkog kvara”, rekao je ministar sigurnosti Mohamed Abdi Adan.

“Dvoje od sedam putnika i članova posade, od kojih je jedan bio državljanin Somalije, krenuli su s puškama bježati. Jednu od tih osoba ubili su militanti”, rekao je Abdi Adan ne otkrivajući je li riječ o somalijskom ili stranom državljaninu. Ostale su uzeli za taoce, piše Bloomberg Africa.

Oteto i nekoliko stranaca

Otmicu su potvrdili i vojni izvori. “Više stranih državljana i dvoje domaćih bilo je u helikopteru”, rekao je somalijski vojni dužnosnik Hassan Ali. “Prevozili su medicinske potrepštine i trebali su prevesti ozlijeđene vojnike iz regije Galgudud”, dodao je.

Helikopter je letio prema gradu Wisilu blizu prve linije sukoba vladinih snaga i al-Šababa kada je sletio. UN nije komentirao otmicu.

Al-Šabab kontrolira velike dijelove južne i središnje Somalije. Skupina je povezana s Al-Kaidom i vođe su pobune u toj zemlji posljednjih 20 godina. Somalijska vlada posljednjih je mjeseci pojačala borbu protiv naoružane skupine.