Parohu iz Bjelovara, kojem su išarali crkvu ustaškim simbolima, sad su provalili u kuću: 'Ukrali su kćerin pramen kose'

Ukradena je veća količina novca i nakita, ali i pramen kose njegove kćeri

FOTO: Damir Spehar/PIXSELL

Parohu Stefanu Maksimoviću (29), ocu Srpske pravoslavne crkve u Bjelovaru, netko je nedavno provalio u obiteljsku kuću u centru Bjelovara, odmah pored crkve Svetog Trojstva, piše Jutarnji list. Ukradena je veća količina novca, nakit i pramen kose njegove kćeri odrezan tijekom njezina krštenja.

Maksimović je sa suprugom u Bjelovar doselio prije dvije i pol godine. ”Nismo spavali danima, razgovaramo s policijom, evo, do danas smo spavali kod prijatelja”, kažu i dodaju da neće bježati niti živjeti u strahu. ”Pa nisam ja valjda jedini koji je tu opljačkan”, rekao je svećenik.

Sa svima se slažu

Paroh i njegova supruga kažu da dosad u Bjelovaru nisu imali nikakvih problema niti neugodnosti, a sa susjedima i ostalim mještanima su u dobrim odnosima. ”Ja sam Srbin, pravoslavac, to ne skrivam i toga se ne sramim. I želim da svima bude jasno, Bjelovar to nije učinio, nego pojedinac”, poručio je.

Samo dva mjeseca prije krađe na pročelju iste crkve išarano je ušato slovo “U” uz natpis “Za dom spremni” i brojeve 14/88. Maksimović kaže da ne zna je li vandal koji je išarao crkvu isti onaj koji je i provalio u njegov dom.

Klikni.hr

Okrali ga usred dana

Provala se dogodila usred bijela dana, u subotu oko 15:30. On je bio u posveti kuća, a supruga s jednoipolgodišnjom kćeri u šetnji. Provalnik, ili više njih, osim novca i nakita, odnio je sa sobom i pramen kose koji je djevojčici odrezan za uspomenu na krštenju. ”Što će nekome pramen kose moje kćeri, nije mi to jasno”, kaže paroh. Misli da je provalnik u žurbi zgrabio sve što je mogao.

Oko 19 sati Maksimovići su se vratili kući i vidjeli da su vrata kuće otvorena. Pozvali su policiju koja je napravila očevid, no počinitelj još nije pronađen. Provala je okvalificirana kao “tešku krađu provaljivanjem”, no zasad u javnosti policije ne otkriva previše informacija. Niti oni niti Maksimović ne žele komentirati jesu li provala u parohov dom i vandalizam na crkvi nacionalistički motivirani.

Jutarnji pak piše da je i Maksimovićev prethodnik u Bjelovaru prije desetak godina također opljačkan. Provalnici su i tada čekali da izađe iz kuće, a onda mu ukrali novac i druge vrijednosti.