Istrom haraju hripavac, covid i gripa, cijepljenje u tijeku

U tijeku je cijepljenje protiv gripe, cjepivo je namijenjeno starijima i kronično bolesnima

03.02.2023.., Pula - Predstavljanje pocetka programa intervencijske kardiologije u OB Pula. Istrijani vise ne moraju u KBC Rijeku radi hitne ugradnje stenta kod srcanog udara vec se se isti od sada moci obaviti i u Pulskoj bolnici. Oprema je  kostala 4,7 milijuna kuna nabavljena je jos 2019. god iz europskih sredstava za opremanje dnevnih bolnica. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
FOTO: Srecko Niketic/PIXSELL

U Istri raste broj oboljelih od hripavca i COVID-a, od početka prosinca broj zaraženih hripavcem narastao je s 11 na 70 slučajeva, a na COVID su pozitivne 93 osobe, potvrdili su u srijedu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo istarske županije u Puli.

Od 11. do 17. prosinca u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo i pulskoj Općoj bolnici testirano je nešto više od 300 osoba, pozitivno je bilo njih 93. Istodobno je u pulskoj bolnici umrlo šest osoba, a 21 osoba je hospitalizirana.

‘Cijepljenje protiv gripe je u tijeku’

Voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Jasna Valić rekla je kako je za sezonu gripe nabavljeno 20.000 doza četverovalentnog inaktiviranog cjepiva protiv gripe.

“Cijepljenje protiv gripe je u tijeku, a finalni izvještaj o potrošnji cjepiva bit će poznat u veljači. Cjepivo protiv gripe prvenstveno je namijenjeno kronično bolesnima i osobama starijima od 65 godina, pa je to i najčešće cijepljena populacija”, kaže Valić dodajući kako je zasad zbog gripe hospitalizirana tek jedna osoba.