ISW objavio nove karte bojišta, Rusi melju obranu i neumoljivo napreduju. Vijest iz Francuske daje malo nade Ukrajini

Ukrajina i dalje očajnički očekuje vojnu pomoć Zapada

FOTO: AFP / ISW

Ruske snage održavaju zamah napredovanja u ukrajinskoj regiji Donjeck, ostvarujući manje uspjehe u blizini Bakhmuta, stoji u novoj analizi Instituta za proučavanje rata (ISW), think tanka koji je ovih dana objavio više zemljopisnih karata na kojima je prikazano najnovije stanje na prvoj crti bojišnice.

ISW navodi da geolocirane snimke pokazuju ruska napredovanja istočno od gradića Časiv Jara u Donjeckoj regiji, dok se rovovski rat nastavlja sjeverozapadno, zapadno i jugozapadno od Bakhmuta.

Poznati ruski vojni bloger piše je da je ruska 11. izdvojena gardijska desantno-jurišna (VDV) brigada potpuno zauzela selo Ivanivske, iako ISW nije pronašao dokaze za te tvrdnje.

I dalje se vode borbe u okolici Avdiivke

Karte koje su izradili analitičari američkog think tanka pokazuju rusko napredovanje oko Avdiivke, grada u Donjeckoj oblasti koji su moskovske trupe zauzele prošlog mjeseca. To uključuje napredovanje prema Orlivki i zapadno od Tonenkea.

ISW dodaje da se pozicijske borbe nastavljaju voditi oko Avdiivke, kao i zapadno i jugozapadno od velikog grada Donjecka, iako nema potvrda da je došlo promjena na tom dijelu bojišnice.

ISW je također primijetio kako su i ukrajinske i ruske snage u posljednje vrijeme ostvarile manje prodore napredak duž crte Kupjansk-Kremina, dok u pozicijskim borbama južnije u Zaporoškoj oblasti nije bilo promjena na bojišnici.

Francuska obećala veliku pomoć

U međuvremenu su ruske snage napale granična područja i naselja Sumske oblasti, sjeverozapadno od najvećeg ukrajinskog grada Harkiva, gdje nije bilo žrtava usprkos žestokim topničkim udarima. Rusija je posljednjih tjedana pojačala napade na tu regiju, a glavna joj je meta grad Velyka Pysarivka na rusko-ukrajinskoj granici.

Ukrajina očajnički očekuje daljnju vojnu pomoć Zapada, prije svega golemi američki paket koji je zadržan u Kongresu. Međutim, Francuska je odlučila da će opskrbiti Kijev sa 78 haubica Caesar i povećala je proizvodnju topničkih projektila, kazao je francuski ministar obrane Sébastienu Lecornu.

Lecornu je dodao da će Pariz isporučiti Ukrajini 80.000 topničkih granata kalibra 155 mm tijekom 2024., što je značajno povećanje u odnosu na 30.000 granata prošle godine.

Pogođen brod na Krimu

Kijev tvrdi da je uspješno izveden napad na brod koji su ruske snage zarobile 2014., kada je Moskva anektirala Krim. Glasnogovornik ukrajinske mornarice rekao je da je projektilom Neptun pogođen desantni brod klase koji se nalazio u brodogradilištu u Sevastopolju.

To je najnoviji u nizu udaraca ruskoj Crnomorskoj floti, kojoj je u ukrajinskim udarima onesposobljena trećina plovila.