Kaos na tržištu. Iz garaže iselio automobil, a uselit će - podstanare: 'Već ima zainteresiranih. 500 eura nije previše'

Garažu će preurediti u jednosoban stan i ubirati 500 eura mjesečno

FOTO: screenshot RTL

Podstanarima je sve teže naći odgovarajući stan. Uz puno sreće, potrebno je i dosta novca jer su cijene odletjele u nebo. Senad Jašaragić iz Velike Mlake iz garaže je iselio automobil, a u nju će useliti podstanare.

Četrdesetak kvadrata u sklopu obiteljske kuće, kaže, preuredit će u jednosoban stan koji će iznajmiti za 500 eura mjesečno.

“Mislim da 500 eura nije previše s obzirom na to što čujem kako se drugi stanovi na ovom području iznajmljuju. Čini mi se da je to realna cijena. Ima i zainteresiranih, neki ljudi koji su čuli da ću to preurediti u stan su me pitali kad, što i kako”, rekao je za RTL Danas Jašaragić.

Prosječno 15 eura po četvornom metru

Prosječna cijena najma u Zagrebu je 15 eura po četvornom metru. “Ne može se naći ispod 600 do 700 eura stan s jednom odvojenom spavaćom sobom. Suteren je možda 650, a uređen je katastrofalno”, kaže agentica za nekretnine Amra Gluhić.

Cijene najma narasle su 10 posto u odnosu na veljaču prošle godine. Za stan u novogradnji od 50 kvadrata na zagrebačkoj Ferenščici vlasnici traže 750 eura plus režije.

“Naša preporuka je da to bude oko 650 do 700 eura. Vlasnici ipak sami odrede cijenu, vodeći se susjedstvom, time koliko su uložili i činjenicom da je apsolutno sav namještaj nov, i sve ostalo, i onda su odredili cijenu 750”, navodi pravnica i agentica za nekretnine Jelena Ivančić i dodaje da su se javili zainteresirani klijenti.

Dio obitelji to ne može platiti

Obitelj Noela Vuka iz Zagreba već godinu dana traži stan. “Cijene su od 550 do 700 eura za tip stana kakav smo mi tražili, to je negdje od 35 do 40 kvadrata”, govori. S djetetom i suprugom živi kod njezinih roditelja jer su im sadašnje cijene neprihvatljive.

“Ne bismo imali sredstava za normalan život, praktički bismo jednu cijelu plaću dali samo na stan i režije”, ističe Vuk. Mreža mladih poziva Vladu da hitno regulira cijene dugoročnog najma te da se pobrinu za povoljnije kredite mladima.

“Kako mlada osoba može, ako zarađuje otprilike 1000 eura mjesečno, plaćati najamninu stana 600 do 700 eura?”, pita se Nina Popović iz Mreže mladih.