Iz pulske luke u nedjelju se uklanja protubrodska mina

Riječ je o protubrodskoj mini, tzv. torpedo, koja datira iz 2. svjetskog rata. Nalazi se na dubini od šest metara

24.05.2022., Pula - 
Potpisan je Memorandum o razumijevanju izmedju Grada Pule, ACI-ja i Lucke uprave Pula. Grad Pula iskazao je interes i pokrenuo inicijativu uredjenja pulske rive od ulaza u brodogradiliste do Rijeckog gata u tom podrucju nalazi se i aci marina te lucka uprava Pula koje su izrazile interes u sudjelovanju uredjenja pulske rive. Potpisivanju su prisustvovali gradonacelnik Filip Zoricic te clanovi Uprave ACI-ja Ivan Herak, Josip Ostrogovic i ravnatelj Lucke uprave Pula Dalibor Brnos. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
FOTO: Srecko Niketic/PIXSELL

Regionalna protueksplozijska jedinica iz Rijeke u suradnji s Jedinicom specijalne i interventne policije iz Splita i Pule i pomorskom policijom u nedjelju će u pulskoj luci provesti akciju uklanjanja i uništenja minsko-eksplozivnog sredstva.

Riječ je o protubrodskoj mini, tzv. torpedo, koja datira iz Drugog svjetskog rata, a nalazi se na dubini od oko šest metara. Kako bi se ona sigurno uklonila iz mora, a potom transportirala i uništila na sigurnoj lokaciji, policija će poduzeti odgovarajuće mjere u cilju zaštite života i imovine građana.

Operacija uklanjanja ovisi o vremenskim uvjetima

Stoga će, kako je izvijestila policija, područje pulske luke i Valelunge biti zatvoreno za javnost od oko 6 do 9 sati s morske i kopnene strane, dok će pristup na Marleru biti onemogućen građanima, također s kopnene i morske strane, od 8 do poslijepodnevnih sati.

Točno trajanje operacije uklanjanja i uništenja minsko-eksplozivnog sredstva ovisit će o vremenskim uvjetima na moru te o dinamici posla.

Za vrijeme akcije mole se građani da ne pristupaju zonama osiguranja koje će biti uspostavljene te da postupaju po uputama policije radi sigurnosti svih sudionika akcije uklanjanja.