Iza atentata na zvijezdu španjolske desnice stoje Iranci? 'Nije imao drugih neprijatelja'

Vidal-Quadras bio je jedan od prvih političara koje je Teheran uvrstio na svoj popis terorista

FOTO: AFP

Policija istražuje je li atentat na Aleja Vidal-Quadrasa, potpredsjednika Europskog parlamenta od 2004. do 2007. te bivšeg političara iz redova desnih španjolskih stranaka, Narodne stranke i Voxa, povezan s njegovim odvjetničkim radom jer je branio protivnike iranskog režima. To je jedan od pravaca istrage, doznaju tamošnji mediji.

Vidal-Quadras je po izvorima El Munda sam obavijestio bolničke liječnike da iza pokušaja ubojstva stoji iranski režim, a nakon operacije liječnici su to prenijeli policiji. Hipoteza o pljački isključena je od prvog trenutka, a sada je glavna hipoteza ona koja uključuje politički motiv.

Na iranskom popisu terorista

Bivši političar povezan je s iranskom oporbom, a policiji je kazao da “nije imao drugih neprijatelja”. Vidal-Quadras bio je jedan od prvih političara koje je Teheran uvrstio na svoj popis terorista.

Po prvim informacijama, počinitelji su u napadu koristili pištolj kalibra devet milimetara. Policijski izvori istaknuli su da je strijelac profesionalac koji je izveo “planiranu” akciju. U gradiću Fuenlabrada kod Madrida jučer je pronađen izgorjeli motocikl za koji se sumnja da je bio korišten u napadu.

Iz madridske bolnice Gregorio Marañón izvijetili su da je Vidal-Quadras operiran, metak mu je slomio čeljusnu kost, ali stabilno je i nije u životnoj opasnosti.