Izašli alarmantni podaci: većina doktora u splitskom, osječkom i zagrebačkom KBC-u odbija raditi pobačaje

Zahvat košta oko 300 eura, što je više od polovine minimalne plaće u Hrvatskoj

Cijena pobačaja na zahtjev u Hrvatskoj iznosi oko 300 eura te je taj zahvat uz pomoć tableta dostupan u 14 bolnica, pokazalo je u četvrtak objavljeno istraživanje Feminističkog kolektiva fAKTIV u kojemu se ističe da je kolektivni priziv savjesti i dalje prisutan u nekim bolnicama.

Sedam bolnica šuti o dostupnosti pobačaja, a cijena pobačaja u 2023. godini iznosila je više od polovine minimalne plaće, navodi se u zaključcima istraživanja, koji je fAKTIV proveo uoči Međunarodnog dana za siguran i dostupan pobačaj.

Feministički je kolektiv pisao na adrese 30 zdravstvenih ustanova koje imaju ovlaštenje Ministarstva zdravstva za obavljanje pobačaja na zahtjev. Većina bolnica dostavila je tražene podatke, ali nekoliko njih, ni nakon ponavljanja zahtjeva za pristupom informacijama, nije odgovorilo ili su dostavile nepotpune odgovore, navodi se u priopćenju. Na upit o dostupnosti pobačaja nisu odgovorile – dubrovačka, gospićka, sisačka, vinkovačka, novogradiška, šibensko-kninska bolnica te Specijalna bolnica Podobnik za ginekologiju i porodništvo.

Pobačaj dostupan u 22 bolnice

Preostale 22 ovlaštene bolnice obavljaju pobačaj, a našička samo u slučaju patoloških trudnoća. Pacijentice koje žele pobaciti u zagrebačkom KB-u Merkur upućuju se trenutačno u KBC Sestre milosrdnice zbog obnove bolnice. U 14 bolnica dostupan je medikamentozni pobačaj (uz pomoć tableta), što, ističu u fAKTIVu, predstavlja određeni napredak u odnosu na prethodno stanje.

fAKTIV je tražio i podatke o broju zaposlenih ginekologa na odjelima te broju onih koje se pozivaju na priziv savjesti. U slučaju 12 bolnica od 21 koje su dostavile podatke, veći je broj liječnika koji vrše pobačaj nego onih s prizivom savjesti. Po dostavljenim podacima, svi zaposleni ginekolozi obavljaju pobačaje u ogulinskoj, pakračkoj i vukovarskoj bolnici, kao i u KBC-u Rijeka. U našičkoj i virovitičkoj bolnici vlada kolektivni priziv savjesti, iako virovitička bolnica angažira vanjskog suradnika po potrebi.

Većina zaposlenih u osječkom i splitskom KBC-u, KBC-u Zagreb i Sestre milosrdnice, KB-u Sveti Duh te požeškoj i zadarskoj bolnici odbija obavljati pobačaj. Opća bolnica Zabok nije odgovorila o broju liječnika s prizivom savjesti, dok je KBC Split jedini naveo neku vrstu procedure – potpisivanje Izjave o prizivu savjesti. U fAKTIVu ističu i slučaj zagrebačke bolnice Sveti Duh, gdje sve do 2022. godine žene nisu mogle ostvariti svoje zakonom zajamčeno pravo na pobačaj.

Cijena pobačaja oko 300 eura

Upozoravaju i da se sve krovne organizacije u zdravstvenom sustavu (Hrvatska liječnička komora, Udruga poslodavaca u zdravstvu, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatski liječnički sindikat) protive bilo kakvoj intervenciji u proces širenja priziva savjesti u bolnicama poput njegovog ukidanja ili javnog registra prizivača.

Prosječna cijena kirurškog zahvata iznosi tristotinjak eura, premda konačna cijena ovisi o vrsti anestezije i pregledima što ukupan iznos može povećati i do 250 eura. U većini bolnica su cijene medikamentoznog i kirurškog pobačaja izjednačene. Iznimka je pulska bolnica, u kojoj medikamentozni pobačaj košta dvostruko manje. Ako u dogledno vrijeme sve zdravstvene ustanove uvedu medikamentozni pobačaj, situaciji u kojoj su žene iz Hrvatske prisiljene putovati u druge države u potrazi za prekidom trudnoće moglo bi se stati na kraj, ističe fAKTIV.

Ističu i da je prosječna cijena pobačaja veća od polovine minimalne plaće u Hrvatskoj, koja je ove godine iznosila 560 eura te da su posebno opterećene žene iz manjih sredina u kojima se ne vrši pobačaj te su prisiljene plaćati dodatne troškove putovanja i smještaja u drugim gradovima. Pobačaj će biti dostupan svim ženama, bez obzira na njihov ekonomski status, tek kada bude besplatan, poručuje fAKTIV.