Izrael borbenim avionima gađao selo na jugu Libanona i ubio Hezbolahovog zapovjednika

Izraelska vojska zapovjednika je identificirala kao Alija Ahmeda Hasina

Smoke billows after an Israeli strike on the southern Lebanese border village of Tayr Harfa on April 6, 2024. (Photo by KAWNAT HAJU / AFP)
FOTO: AFP

Izrael je u zračnom napadu na južni Libanon rano u ponedjeljak ubio terenskog zapovjednika pokreta Hezbolaha, u vrijeme dok Ujedinjeni narodi upozoravaju na to da prekogranični napadi eskaliraju te da se nasilje mora zaustaviti.

Hezbolah i izraelska vojska razmjenjuju vatru preko granice dok traje rat u Pojasu Gaze, što povećava zabrinutost od proširenja sukoba na cijelu regiju.

Izraelski borbeni zrakoplovi rano u ponedjeljak gađali su selo al-Sultanija te ubili zapovjednika Hezbolahovih elitnih jedinica Radwan te još dvoje ljudi, objavili su izraelska vojska i dva libanonska sigurnosna izvora.

Ubijeno 270 boraca Hezbolaha

Izraelska vojska zapovjednika je identificirala kao Alija Ahmeda Hasina, tvrdeći da je on odgovoran za planiranje i izvršenje napada na Izraelce. Hezbolah je objavio informacije o njegovom pogrebu, no nije naveo njegovu ulogu.

U izraelskim napadima u posljednjih šest mjeseci ubijeno je oko 270 boraca Hezbolaha, kao i 50 civila. U napadima libanonskog pokreta je ubijeno desetak izraelskih vojnika te upola manje civila. Zbog sukoba su evakuirani deseci tisuća stanovnika s obje strane, a posebno je pogođen poljoprivredni sektor južnog Libanona.

Posebna koordinatorica Ujedinjenih naroda za Libanon Joanna Wronecka i zapovjednik mirovne misije te organizacije u zemlji Aroldo Lazaro u zajedničkom priopćenju u ponedjeljak poručili su kako se nasilje mora zaustaviti.