Uživo. Izraelska vojska dobila zeleno svjetlo za napad na Gazu. Amerika izdala upozorenje: 'Mogući su teroristički napadi'

Ovo su ključni događaji 13. dana sukoba na Bliskom istoku

An Israeli army soldier carries a 155mm artillery shell near a self-propelled howitzer deployed at a position near the border with Lebanon in the upper Galilee region of northern Israel on October 18, 2023. Israeli troops killed four militants attempting to infiltrate from Lebanon, the army said on October 17, as tensions run high along the border between the two countries. (Photo by Jalaa MAREY / AFP)
FOTO: AFP

Ovo su ključni događaji


  • Izraelska vojska dobila je zeleno svjetlo za napad
  • Broj umrlih u Gazi svakodnevno raste
  • Hamas: U zračnom napadu ubijen šef sigurnosnih snaga
  • Izraelska veleposlanica u Ankari napustila je Tursku
  • Ubijena je najmoćnija žena Hamasa Jamila al-Shanti
  • Najmanje 203 osobe zatočene i odvedene u Gazu
  • Lavrov: ‘Sukob bi mogao prerasti u regionalni’
  • Hezbolah poslao upozorenje SAD-u, Netanyahuu i Europi
  • Sunak se susreo s Netanyahuom

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Rusija: Američki veto imat će “strašne posljedice”

  • Rusija je u četvrtak ocijenila da će odluka Sjedinjenih Država da stavi veto na UN-ovu rezoluciju u kojoj se poziva na “humanitarni prekid” vatre između Hamasa i Izraela imati “strašne posljedice” što se tiče gubitka ljudskih života.

“U prilikama sukoba koji se širi i prijeti da će prijeći granice Bliskog istoka te poprimiti vjersku dimenziju, posljedice takve odluke su strašne”, reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. Izrazivši “razočaranje” zbog toga što rezolucija koja je mogla pridonijeti “zaustavljanju eskalacije napetosti i smanjiti nasilje nad civilima”, nije prihvaćena, Moskva je ocijenila da američki veto “jasno pokazuje prave težnje Washingtona prema (bliskoistočnoj) regiji”.

“Svaki dan odgode znači ne samo brzi porast broja mrtvih i ranjenih, nego i nastavak patnje civila koji su postali zatočenici enklave (Gaze) pod blokadom”, dodala je ruska diplomacija. Potonja je optužila Washington da se “od početka protivio bilo kakvoj humanitarnoj inicijativi” i još jednom ocijenila da je sukob Izraela i Hamasa posljedica “neuspjeha američke politike” u regiji, što je “prouzročilo sadašnju katastrofalnu eskalaciju”.

“Pravo na samoobranu ne znači imati dozvolu za masovnu i neselektivnu represiju”, istaknulo je rusko ministarstvo, neizravno kritizirajući Izrael. Od 15 zemalja članica UN-ova Vijeća sigurnosti, 12 je u srijedu glasalo za tu rezoluciju koju je predložio Brazil, dvije su bile suzdržane, ali je SAD, jedan od pet stalnih članova, bio protiv, što je bilo dovoljno da se spriječi njezino prihvaćanje. Linda Thomas-Greenfield, veleposlanica SAD-a pri UN-u, rekla je da je Washington “razočaran jer se u rezoluciji nigdje ne spominje izraelsko pravo na samoobranu”.


U Izraelu poginulo 32 američkih državljana

  • Tridesetdvoje američkih državljana umrlo je u Izraelu, a 11 se vode kao nestali, rekao je u četvrtak glasnogovornik američkog State Departmenta Matt Miller.

Miller nije rekao za koliko se nestalih vjeruje da ih Hamas drži kao taoce, ali je rekao da osiguranje njihovog oslobađanja ostaje glavni prioritet. “Što se tiče našeg rada na oslobađanju talaca, radimo na tome”, dodao je.


Izraelska vojska dobila zeleno svjetlo za napad na Gazu

  • “Izraelska vojska ima zeleno svjetlo da krene u Gazu kad god bude spremna”, kazao je izraelski ministar gospodarstva Nir Barkat.

“Taoci i civilne žrtve bit će sekundarni u odnosu na uništavanje Hamasa”, dodao je. “Učinit ćemo sve što možemo da dovedemo naše taoce, da vratimo naše taoce nazad žive, ali prvi i posljednji prioritet je uništenje Hamasa”, naglasio je Barkat, prenosi The Guardian.


Izraelska veleposlanica u Turskoj napustila je Ankaru

  • Izraelska veleposlanica u Ankari, Irit Lillian, napustila je Tursku zajedno s drugim izraelskim diplomatima, objavili su u četvrtak turska televizija NTV i drugi mediji. Izraelsko veleposlanstvo odbilo je komentirati to izvješće.

Ranije ovog tjedna, izraelsko Vijeće za nacionalnu sigurnost izdalo je upozorenje protiv putovanja u Tursku, navodeći strah da će Izraelci biti meta onih koji su bijesni zbog izraelskog odgovora na napad Hamasa iz Gaze. Također je pozvalo izraelske građane u Turskoj da što prije odu.

Nakon upozorenja, izraelski zračni prijevoznici organizirali su letove iz Istanbula kasno u srijedu za Izraelce koji žele napustiti Tursku. Turski prosvjednici organizirali su mnoge protuizraelske demonstracije, a Turska je proglasila trodnevnu žalost nakon eksplozije u bolnici u Gazi koja je ubila veliki broj Palestinaca.


Washington, London i Berlin pozivaju svoje državljane da napuste Libanon

  • Sjedinjene Države, Velika Britanija i Njemačka pozvale su u četvrtak svoje državljane da napuste Libanon zbog napetosti s Izraelom na jugu zemlje.

Od početka rata Izraela i Hamasa koji je izbio nakon neviđenog napada palestinskog islamističkog pokreta na izraelskom tlu, na granici dviju zemalja gotovo se svakodnevno događaju okršaji moćnog libanonskog pokreta Hezbolaha, Hamasova saveznika, i Izraela.

U priopćenju izdanom u četvrtak, američko veleposlanstvo u Bejrutu “pozvalo je američke građane u Libanonu da čim prije planiraju odlazak”, dok su komercijalni letovi raspoloživi. “Preporučujemo američkim građanima koji odluče ostati, da pripreme plan za kriznu situaciju”, reklo je ne navodeći druge pojedinosti.

“Ako ste trenutno u Libanonu, pozivamo vas da odmah odete, dok su komercijalni letovi raspoloživi”, priopćilo je britansko veleposlanstvo. Tijekom večeri i njemačko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo svoje državljane da “napuste Libanon” postojećim komercijalnim letovima.

“Opetovani vojni okršaji dogodili su se u pograničnoj zoni”, dodao je Berlin u priopćenju, ocijenivši da se “mogu zaoštriti u bilo kojem trenutku”. U četvrtak su Hezbolah i palestinske frakcije bazirane u Libanonu ponovno razmjenjivale vatru s izraelskom vojskom, a Hamasovo vojno krilo je izvijestilo da je s juga zemlje ispalilo salvu “30 raketa” na sjever Izraela.

Hezbollah je rekao da je gađao više izraelskih položaja, pa i “navođenim raketama”. Izraelska vojska je rekla da je uzvratila na napade. U srijedu je Saudijska Arabija pozvala svoje državljane da “odmah” napuste Libanon, a prije toga je isto učinio Kuvajt. I Francuska i Australija te druge zapadne zemlje upozorile su svoje državljane da ne putuju u Libanon.


Otkazana MTV-jeva dodjela nagrada

  • Dodjela nagrada MTV-a Europe Music Awards koja se trebala održati sljedeći mjesec u Parizu otkazana je, rekli su u četvrtak organizatori, navodeći kao razlog “nestalnost svjetskih događaja” u vrijeme sukoba u Izraelu i Gazi.

Svečana dodjela nagrada, na kojoj su među nominiranima bili Taylor Swift, Olivia Rodrigo, Bad Bunny i Foo Fighters, trebala se održati 5. studenoga. “S obzirom na nestabilnost svjetskih događaja, odlučili smo da nećemo nastaviti s dodjelom MTV EMA 2023. iz velikog opreza prema tisućama zaposlenika, članova ekipa, umjetnika, obožavatelja i partnera koji putuju iz svih krajeva svijeta kako bi sudjelovali u predstavi”, rekao je u izjavi glasnogovornik.

“Godišnja dodjela nagrada MTV-a je globalno slavlje glazbe”, kazao je, dodajući da se “ovo ne čini kao trenutak za globalno slavlje” dok se nastavlja rat u Izraelu i Gazi. “S tisućama već izgubljenih života, trenutak je žalosti. Veselimo se što ćemo ponovno ugostiti dodjelu MTV EMA u studenom 2024.”


Izrael uskoro kreće u kopneni napad na Gazu?

  • Izraelski ministar obrane, Yoav Gallant kazao je vojnicima okupljenim na granici Gaze da će uskoro vidjeti palestinski teritorij “iznutra”. “Vidite Gazu sada iz daljine, uskoro ćete je vidjeti iznutra. Zapovijed stiže”, rekao je.

To bi moglo značiti da se bliži kopnena invazija. Izraelska vojska je ranije priopćila da su njene snage raspoređene diljem zemlje te da je povećana operativna spremnost za sljedeću fazu rata “s naglaskom na kopnene operacije”, piše The Guardian.


Prijelaz Rafah bit će otvoren u petak

  • Prijelaz Rafah između Egipta i Pojasa Gaze bit će otvoren s egipatske strane za dostavu humanitarne pomoći u Gazu u petak ujutro, izvijestio je egipatski državni medij Al-Qahera News, citirajući neimenovanog egipatskog dužnosnika.

Trenutno nije poznato u koje vrijeme će prijelaz biti otvoren. Granični prijelaz Rafah s Egiptom na jugu smatra se posljednjom nadom za bijeg stanovnika Gaze, a mnogi Palestinci su se počeli kretati u njegovom smjeru u iščekivanju. Međutim, trenutno je zatvoren.


Njemački ministar obrane obećao potporu Izraelu

  • Njemački ministar obrane je u četvrtak obećao nepokolebljivu potporu Izraelu u borbi protiv Hamasa. “Nema sumnje, dragi Yoav, što god možemo učiniti za vas, materijalna podrška, mi ćemo učiniti”, rekao je Boris Pistorius tijekom posjeta Tel Avivu, stojeći uz izraelskog kolegu Yoava Gallanta. “Njemačka je uz Izrael, uz narod Izraela”, izjavio je Pistorius.

Pozvao je Hamas da oslobodi taoce i istovremeno izrazio zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba. Pistorius je u Tel Aviv stigao nakon što je posjetio njemačke vojnike u mirovnoj misiji UN-a u Libanonu. On je ranije u četvrtak upozorio da se UN-ovi mirovnjaci ne bi trebali povući, jer bi to u ovome trenutku bio loš znak.


State Department građanima poslao upozorenje

  • Američki State Department izdao je u četvrtak upozorenje i savjetovao svim građanima SAD-a u inozemstvu “da budu oprezni zbog povećane napetosti na raznim lokacijama diljem svijeta, mogućnost terorističkih napada, demonstracija ili nasilnih akcija protiv američkih građana i interesa”.

Diljem Bliskog istoka su izbili prosvjedi kao reakcija na rat Izraela i Hamasa, a meta nekih prosvjednika bili su američki diplomatski objekti. Odobren je odlazak osoblju američke vlade i članovima obitelji iz Libanona i Izraela.

Zadnji put je ovakva vrsta upozorenja izdana u kolovozu prošle godine nakon ubojstva vođe Al Qaide Aymana al-Zawahirija. Tada je State Department upozorio svoje građane da bi “pristaše Al-Qaide ili terorističkih organizacija povezanih s njom mogle pokušati napasti američke objekte, osoblje i građane”.


Pet kamiona na granici Egipta i Gaze

  • Pet kamiona s medicinskim potrepštinama spremno je i čeka na granici između Gaze i Egipta, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija, pozdravivši najavu Izraela da neće blokirati ulazak konvoja pomoći na palestinski teritorij.

“Naši kamioni natovareni su i spremni za polazak”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare. Kazao je i kako se nada da će zalihe biti dostavljene čim se otvori prijelaz Rafah, izrazivši nadu da će to biti sutra.

Isporuka pomoći trebala bi biti prva nakon što je Izrael zaprijetio uvođenjem “potpune blokade” uskoga Pojasa Gaze u kojemu živi 2,3 milijuna ljudi, najavio prekid opskrbe električnom energijom i zaprijetio obustavom dotoka hrane i goriva, kao odgovor na razorni Hamasov napad na izraelski teritorij 7. listopada.


Više raketa ispaljeno na Izrael iz Libanona

  • Izraelska vojska navodi da je 20 raketa ispaljeno iz Libanona na područje zapadne Galileje u sjevernom Izraelu.

“Izraelske obrambene snage odgovorile su granatiranjem”, dodao je glasnogovornik Avichay Adraee. Članovi Hamasa u Libanonu preuzeli su odgovornost za ispaljivanje 30 projektila. Ranjen je muškarac u sedamdesetim godinama.


Detalji sukoba na Zapadnoj obali

  • IDF je priopćio da je izraelski vojni avion napao naoružani teroristički odred u kampu Nur Shams u srijedu navečer, ubivši određeni broj terorista.

Dodaju da su izraelske sigurnosne snage do sada uhvatile 10 traženih osumnjičenika i neutralizirale određeni broj eksplozivnih naprava koje su bile spremne za upotrebu. IDF je rekao da je došlo do razmjene vatre s naoružanim osobama, što je uključivalo i bacanje eksplozivnih naprava na izraelske sigurnosne snage. Palestinsko ministarstvo zdravlja kaže da je šest Palestinaca ubijeno u tom području.


Jordan i Egipat osudili ‘kolektivno kažnjavanje’ stanovnika Gaze

  • Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i jordanski kralj Abdullah II. osudili su ono što su nazivaju “kolektivnim kažnjavanjem” Palestinaca u Gazi nakon zajedničkog sastanka u Kairu.

Egipat ‘popravlja ceste’ kako bi pomoć mogla stići do Gaze

  • Mehanizacija za popravak cesta poslana je preko graničnog prijelaza Rafah iz Egipta u Pojas Gaze u pripremi za isporuku dijela pomoći koja se nalazi na egipatskom Sinajskom poluotoku, rekla su dva izvora Reutersu. Prijelaz je praktički izvan funkcije od kada je počeo sukob u Gazi nakon izraelskog bombardiranja palestinske strane granice.

Palestina: Šest ubijenih u sukobima na Zapadnoj obali

  • Šest ljudi poginulo je u sukobima s izraelskim trupama na Zapadnoj obali, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravstva. Izraelske snage ušle su ranije u izbjeglički kamp Nur Shams u gradu Tulkarmu i traju borbe između njih i palestinskih napadača, javlja Reuters.

Izraelska vojska priopćila je ranije da je uhitila više od 80 osumnjičenika, uključujući “63 teroristička operativca Hamasa”, u noćnim racijama na Zapadnoj obali. Priopćili su da je uhićeno pet osumnjičenih u Nur Shamsu i dodali da sigurnosne snage “nastavljaju djelovati u kampu kako bi osujetile terorističke aktivnosti”.

Zapadna obala pod izraelskom okupacijom odvojena je od Pojasa Gaze. Njegovim dijelovima upravljaju Palestinske vlasti, dok Gazom upravlja Hamas,


Dva projektila ispaljena iz Libanona prema izraelskim naseljima

  • Dvije rakete Kornet ispaljene su iz Libanona prema izraelskom naselju al-Manara u četvrtak ujutro, a Izrael je odgovorio topničkom vatrom na predgrađe Mees Al-Jabal na libanonskoj strani granice, izvijestila je libanonska državna agencija.

Nekoliko gradova na zapadnoj strani granice granatirano je u četvrtak u zoru, objavila je državna novinska agencija. Nema izvještaja o ozlijeđenima u izraelskim zračnim napadima na periferiju grada Naqoura, u južnom Libanonu, dodala je agencija.


Obitelji talaca održali press konferenciju

  • Izraelske obitelji čija su djeca nestala tjekom napada Hamasa na Izrael održala su konferenciju za novinare u Tel Avivu. Djeca su vjerojatno odvedena u Gazu kao taoci, smatraju vlasti i obitelji.

Jedna od žena, koja se predstavlja kao Efrat, ispričala je da je njezinu sestričnu i njezinu obitelj oteo Hamas. “Oni su obitelj Bibas Silverman, koji su viđeni na videu koji je Hamas objavio na internetu.”Ovo je mučenje. Oni su nevini civili, nevina djeca.”, rekla je.


Sutra u Gazu kreće 20 kamiona pomoći

  • Američki predsjednik Joe Biden planira ovog tjedna zatražiti oko 100 milijardi dolara iz dodatnog paketa za nacionalnu sigurnost, uključujući 40 milijardi dolara pomoći za Izrael, Tajvan i južnu granicu SAD-a te oko 60 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, rekao je viši dužnosnik administracije za CNN . Sam Biden rekao je ovaj tjedan da planira zatražiti od zastupnika da odobre “paket podrške bez presedana za obranu Izraela”.

Biden je također rekao u srijedu da je njegov egipatski kolega Abdel Fattah el-Sisi pristao otvoriti prijelaz Rafah u Gazu za humanitarnu pomoć te da će do 20 kamiona pomoći biti dopušteno u Gazu.


‘Gazi će trebati 100 kamiona pomoći dnevno’

  • Humanitarne agencije kažu da Gazi treba mnogo više pomoći od početnih 20 kamiona koje je najavio američki predsjednik Biden, piše BBC. UN-ov šef humanitarne službe Martin Griffiths kaže da će biti potrebno oko 100 kamiona pomoći dnevno.

Egipat je pristao ponovno otvoriti svoj granični prijelaz s Gazom kako bi omogućio isporuke, iako pripreme za to traju dosta vremena. Diplomatski kontakti oko pomoći Palestincima se nastavljaju.


Broj umrlih u Gazi popeo se na 3785

  • Broj umrlih u Gazi od 7. listopada popeo se na 3785, prema Ministarstvu zdravstva u Gazi. Ubijeno je 1524 djece, 1000 žena i 120 starijih osoba, priopćilo je ministarstvo zdravstva. Osim toga, 12.493 ljudi je ozlijeđeno, uključujući 3.983 djece i 3.300 žena, prema glasnogovorniku ministarstva dr. Ashrafu Al-Qidri.

Al-Qidra je na konferenciji za novinare dodatno istaknuo pritisak na zdravstveni sustav, rekavši da su 44 medicinska djelatnika umrla, 70 ih je ozlijeđeno, a 23 vozila hitne pomoći su uništena kao rezultat “izraelskih napada”.


EU parlament podržao pravo Izraela na samoobranu

  • Europski parlament podržao je u četvrtak pravo Izraela na samoobranu, ali u skladu s međunarodnim pravom te je pozvao na humanitarnu stanku i uspostavu humanitarnih koridora prema Pojasu Gaze.

Rezolucija o napadu Hamasa na Izrael i situaciji u Gazi usvojena je s 500 glasova za, 21 protiv i 24 suzdržanih, nakon što je EP u srijedu raspravljao o sukobu na Bliskom istoku. Eurozastupnici su pozvali na “humanitarnu stanku” i osudili napade na civile i civilnu infrastrukturu kao “opasno kršenje međunarodnog prava”.

EP u rezoluciji “najoštrije osuđuje terorističke napade terorističke skupine Hamas na Izrael te izražava svoju potporu Državi Izrael i njezinu narodu” i ukazao na potrebu da se “iskorijeni teroristički Hamas”.

Eurozastupnici priznaju pravo Izraela na samoobranu, ali napominju da “djelovanje Izraela mora biti strogo u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom”, kao i da je “važno razlikovati palestinski narod i njegove legitimne težnje, s jedne strane, i terorističku organizaciju Hamas i njezina teroristička djela, s druge strane”.


‘Ako se rat Izraela i Hamasa ne završi, mogao bi gurnuti regiju u katastrofu’

  • Jordanski kralj Abdullah i egipatski predsjednik Abdel Fattah El-Sisi tijekom bilateralnih razgovora u Kairu ponovno su potvrdili svoje zajedničko stajalište protiv politike kolektivnog kažnjavanja u Gazi, uključujući opsade, izgladnjivanje i raseljavanje.

Pozvali su na trenutačno zaustavljanje sukoba u Gazi, zaštitu civila, ukidanje opsade i dostavu humanitarne pomoći.

Obojica čelnika u izjavi su upozorila da ako se rat ne zaustavi i proširi, prijeti da cijelu regiju gurne u katastrofu.


Hamas vjerojatno koristio sjevernokorejsko oružje u napadu na Izrael

  • Hamasovi borci vjerojatno su pucali iz sjevernokorejskog oružja tijekom svog napada na Izrael 7. listopada, pokazuju snimke koje je Izrael zaplijenio, a objavljuje ih Associated Press (AP).

Južnokorejski dužnosnici, dva stručnjaka za sjevernokorejsko oružje i analiza AP-a o oružju koje je Izrael zaplijenio na bojnom polju ukazuju na to da Hamas koristi F-7, sjevernokorejske granate na raketni pogon, oružje koje se ispaljuje s ramena i koje borci obično koriste protiv oklopnih vozila.

Pjongjang negira da šalje oružje Hamasu.


Biden večeras u obraćanju naciji traži podršku za Izrael i Ukrajinu

  • Američki predsjednik Joe Biden obratit će se Amerikancima iz Ovalnog ureda Bijele kuće tražeći podršku Amerikanca za obranu saveznika – Izraela i Ukrajine, što je riskantan potez koji bi mogao udaljiti neke birače.

Osamdesetogodišnji predsjednik koji želi osvojiti još jedan mandat na izborima 2024. obratit će se naciji za manje od 24 sata otkako se vratio iz Izraela kojemu je u srijedu došao iskazati solidarnost nakon smrtonosnih napada palestinskog pokreta Hamas 7. listopada.

U vrijeme paralize američkog Kongresa zbog podjela unutar republikanske strane, Biden se priprema zatražiti zastupnike da odobre 100 milijarda dolara pomoći za Ukrajinu te Izrael.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da će Biden govoriti o “našem odgovoru Hamasu” na terorističke napade na Izrael i o “brutalnom ruskom ratu protiv Ukrajine”.

Bit će to tek drugi Bidenov govor iz Ovalnog ureda, simboličke prostorije iz koje se predsjednici obraćaju naciji samo u osobito važnim trenucima.


Izrael granatiranjem uzvratio Libanonu

  • Od napada Hamasa 7. listopada, izraelske snage i borci Hezbolaha razmjenjivali su vatru preko libanonske granice.

IDF je priopćio da je odgovorio topničkim granatiranjem nakon što su dva protutenkovska projektila ispaljena iz smjera Libanona na kibuc Manaru.

IDF navodi da nema ozlijeđenih u posljednjem raketnom napadu.


Na Zapadnoj obali uhićeni deseci ljudi, Izrael tvrdi su Hamasovi operativci

  • Izraelske sigurnosne snage uhitile su 63 navodna “teroristička operativca Hamasa”.

“Nakon opsežnih protuterorističkih aktivnosti tijekom noći u Judeji i Samariji (židovski biblijski nazivi za Zapadnu obalu), uhićeno je više od 80 osumnjičenih, uključujući 63 teroristička operativca Hamasa”, navodi se.

Izraelske snage nastavljaju djelovati u izbjegličkom kampu Nur Shams, gdje je uhićeno pet osoba, dodaje se u priopćenju.


BBC-jev urednik: ‘Kad posjeti prestanu, očekujem početak kopnene invazije’

  • Jeremy Bowen, urednik međunarodnog deska BBC-ja, rekao je da očekuje početak kopnene invazije kada međunarodni saveznici prestanu s posjetima Bliskom istoku.

Bowen se trenutno nalazi na granici Izraela i Gaze te navodi kako izraelske snage tamo gomilaju vojsku i tenkove. “Rezervisti su proteklih dana dobili slobodno kako bi mogli vidjeti obitelji”, piše.

Izrael su posjetili predstavnici SAD-a, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva. “Kada ovi posjeti, tijekom koji su Izraelci izlagali svoje planove, očekujem da će Izrael krenuti s kopnenom invazijom na Gazu”, rekao je Bowen.


Netanyahu: ‘Hamas su novi nacisti’

  • Rishi Sunak i Benjamin Netanyahu održavali su konferenciju za novinare u Jeruzalemu. Netanyahu je izjavio da su Hamas “novi nacisti i novi ISIS” te da je trenutni rat “bitka za slobodan svijet.” Netanyahu je kazao da je njegova zemlja u svojem “najcrnjem trenutku“ i kao i da je ovo “najcrnji trenutak svijeta.“ Sunaku je kazao da Izrael treba potporu Velike Britanije te da su Hamasovci “najgora čudovišta na planeti.“

“Ovo je borba za Zapadnu civilizaciju, borba za slobodan svijet, za budućnost. Imamo dvije sile. Jedna je osovina zla, koju predvodi Iran preko Hezbollaha, Hamasa i ostalih, koja želi vratiti Bliski istok u Srednji vijek, u vrijeme rata, ropstva i uništenja“, počeo je.

“Ostale sile, sile napretka i čovječanstva, žele pogurati Bliski istok u svijet mira i prosperiteta. Na rubu smo širenja tog mira i uništenje tog pokreta je bio jedan od razloga ovih događaja. Moramo pružiti otpor i moramo pobijediti. Najviše od svega moramo pobijediti. Moramo osloboditi taoce“, kazao je.

Kazao je da će rat biti dug, da će biti uspona i padova i da se narod Izraela nikada nije ovako ujedinio. Opisao je Hamas i njihove saveznike “modernim barbarima, najgorim čudovištima na planeti.“


Humanitarci danima čekaju na egipatskoj granici

  • Humanitarni radnici kažu da već danima čekaju na egipatskoj strani prijelaza Rafah dopuštenje da ih se pusti i distribuiraju hitne zalihe u Gazu. Mohsen Sarhan iz egipatske Food Banke rekao je za BBC Radio 4 da je 120 kamiona stacionirano na granici s Gazom i “sedam ili osam teretnih zrakoplova natovarenih zalihama koji dolaze iz Turske”.

Sarhan je dodao da on i njegovi kolege humanitarci su frustrirani jer ne mogu pomoći. “Jako smo ljuti jer znamo da je ljudima tamo ponestalo vode, čak im je ponestalo i vreća za tijelo.” Sarhan je rekao da on i njegov tim neće otići dok ne uđu u Gazu kako bi podijelili zalihe. “Samo želimo da prestanu ubijanja kako bismo mogli ući”, dodao je.


Jordanski kralj stiže u Egipat

  • Jordanski kralj Abdullah II. otputovao je u kratki posjet Kairu, glavnom gradu Egipta, kako bi se sastao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom El Sisijem kako bi razgovarali o načinima okončanja izraelske agresije na Gazu, priopćio je jordanski Kraljevski dvor.

Kralj je u srijedu trebao dočekati američkog predsjednika Joea Bidena u Ammanu, glavnom gradu svoje zemlje, zajedno s drugim bliskoistočnim čelnicima. Ali Jordan, Egipat i Palestinske vlasti otkazali su planirani sastanak s Bidenom. Otkazivanje je uslijedilo nakon eksplozije u bolnici Al-Ahli u Gazi. Palestinski dužnosnici optužili su Izrael da je pogodio bolnicu.


Sunak se susreo s Netanyahuom

  • Rishi Sunak sastao se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, nakon što je ranije razgovora s predsjednikom Izraela Isaacom Herzogom. Britanski premijer će boraviti u Izraelu dva dana. Dvojica čelnika su se rukovala i zagrlila, a Sunak Netanyahua nazvao “mojim prijateljem”, dodavši “jako je dobro vidjeti te”.

Hamas: U zračnom napadu ubijen šef sigurnosnih snaga

  • U izraelskom zračnom napadu ubijen je čelnik Hamasovih nacionalnih sigurnosnih snaga u Gazi Jehad Mheisen, izvijestili iz Hamasa. U napadu je ubijena i njegova obitelj, priopćili su.

Njemački kancelar Scholz napao Putina

  • Njemački kancelar Olaf Scholz oštro je kritizirao ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog žaljenja nad sudbinom civila u sukobu Izraela i Hamasa dok njegova vojska ratuje u Ukrajini, piše The Guardian.

Putin je upozorio da bi očekivana kopnena ofenziva dovela do “apsolutno neprihvatljivih” civilnih žrtava. Također je opisao smrtonosni napad na bolnicu u Gazi ranije ovog tjedna kao “tragediju”.

Scholz je njemačkom parlamentu rekao: Čini me više nego bijesnim čuti ruskog predsjednika kako opetovano upozorava da bi moglo biti civilnih žrtava u oružanom sukobu. Njegove izjave ne mogu biti ciničnije.


Deseci policajaca ranjeni na propalestinskim prosvjedima u Berlinu

  • Noćas su se u Berlinu unatoč zabrani takvih okupljanja održali prosvjedi protiv izraelske agresije na Pojas Gaze. Pritom je ozlijeđeno 65 policajaca, javljaju njemački mediji.

Glasnogovornica policije rekla je da su uhićene 174 osobe, uključujući 65 protiv kojih će biti pokrenuta istraga. Okupljanje je počelo u Neuköllnu, berlinskom kvartu s brojnom arapskom populacijom.


IDF: ‘Ubijeno je preko 300 naših vojnika’

  • Više od 300 vojnika izraelskih obrambenih snaga ubijeno je otkako je Hamas započeo napad. IDF navodi da je od 7. listopada ubijeno najmanje 306 njihovih pripadnika. Jučer je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da je Hamas ukupno ubio više od 1400 Izraelaca.

Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari također kaže da ne može isključiti mogućnost da su palestinski militanti još uvijek na izraelskom teritoriju nakon početnog napada Hamasa.


Nestalo goriva u glavnoj bolnici u Gazi

  • Nema više goriva u bolnici al Shifa u gradu Gazi, rekao je britanski kirurg koji već 15 godina pomaže zdravstvenim radnicima na tom području. “To znači da ne mogu funkcionirati ventilatori, niti bilo koja druga električna oprema”, rekao je dr. Nick Maynard.

“Ne može se upravljati operacijskim salama pa se velika većina pacijenata sada jednostavno ne može liječiti i oni su u očajnoj situaciji”, rekao je.

Navodi da njegovi prijatelji i kolege u Gazi strahuju da će biti mrtvi prije nego što pomoć stigne do njih. Odbili su napustiti bolnice pred izraelskim naredbama za evakuaciju, iako su znali da bi to moglo dovesti do njihove smrti.

Kaže kako su resursi praktički nepostojeći, a zdravstveni sustav je na rubu kolapsa.


Palestinski mediji: ‘Ubijena prva i jedina žena iz Hamasovog čelništva’

  • Palestinski mediji javljaju da je u zračnom napadu ubijena prva i jedina žena u političkom tijelu Hamasa. Tzv. Hamasov Politbiro glavno je tijelo za donošenje političkih odluka.

Jamila al-Shanti, udovica suosnivača Hamasa Abdela Aziza al-Rantisija, osnovala je ženski pokret u Hamasu i 2021. postala prva žena koja je postala članica Politbiroa. U izvješćima nema pojedinosti o mjestu napada.


Spaljena tijela dječaka i žene pronađeni u kibucu

  • Dječak i žena pronađeni su 11 dana nakon što su ubijeni i spaljeni tijekom Hamasovih napada. Njihovi ostaci otkriveni su u kući koja je izgorjela u kibucu Beeri, navodi ZAKA, organizacija kojoj je cilj identifikacija, izvlačenje i spašavanje žrtava.

“Njihova su tijela spaljena nakon što su ubijeni”, rečeno je. Izrael je rekao kako očekuje da će broj nastaviti polako rasti kako forenzičari budu omogućavali identifikaciju tijela.


Liječnik iz bolnice u Gazi: ‘4 od 10 pacijenata su djeca’

  • Ghassan Abu-Sittah, liječnik iz Londona koji radi u Gazi, opisuje što se dogodilo u utorak navečer, kada je odjeknula eksplozija u bolnici Al Ahli.

“Bio sam u operacijskoj sali kada je projektil pao. na nas se srušio strop operacijske sale”, rekao je.

Dodao je da su 40 posto pacijenata djeca te da su svi izgubili jednog ili dva roditelja. “Pred tom djecom je dug put oporavka”, rekao je.


Izrael kaže da su najmanje 203 osobe držane kao taoci u Gazi

  • Izraelske obrambene snage su objavile da su najmanje 203 osobe držane kao taoci u Gazi nakon napada Hamasa. Prije toga se govorilo o 199 otetih i zarobljenih.

Pronađena tijela bake i 12-godišnje unuke koje su uzete kao taokinje

  • Carmela Dan (80) i njezina unuka Noya Dan (12) pronađene su mrtve nakon što ih je Hamas oteo i zarobio 7. listopada, objavljeno je na društvenim mrežama izraelske vlade.

Otete su iz kibuca Nir Oz, a vlasti nisu navele gdje su tijela pronađena. “Hvala svima vama koji ste podijelili njezinu priču kako biste nam pomogli da je vratimo kući. Srca su nam slomljena”, objavljeno je na X-u, bivšem Twitteru.


 

Napadnute američke vojne baze u Siriji?

  • Dvije američke vojne baze u Siriji napadnute su, izvijestila je libanonska TV Al Mayadeen, inače na strani Irana. Nije bilo službene potvrde o napadima.

Al Mayadeen je izvijestio o raketnom napadu na bazu Conoco u ruralnom dijelu sjeverne regije Deir al-Zor. Navodno je došlo i do napada dronom na bazu Al-Tanf blizu sirijske granice s Irakom i Jordanom, navodi se.


IDF tvrdi da je ubio jednog od palestinskih vojnih vođa

  • Izraelske obrambene snage tvrde da su ubile Rafata Abu Hilala, čelnika vojnog krila Odbora narodnog otpora, koalicije naoružanih palestinskih skupina.

Radi se o trećoj najvećoj oružanoj frakciji u Pojasu Gaze nakon Hamasa i Palestinskog islamskog džihada.

IDF kaže da je izveo zračni napad na grad Rafah na jugu Gaze nakon informacija primljenih od obavještajne službe Shin Bet.


Britanski premijer stigao u Izrael

  • Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak stigao je u Izrael. Ranije je komentirao napad na bolnicu Al Ahli u kojoj su poginule stotine civila.

“Napad na bolnicu Al Ahli trebao bi biti prijelomni trenutak za čelnike u regiji i cijelom svijetu da se okupe kako bi izbjegli daljnju opasnu eskalaciju sukoba”, rekao je.

Lokalne vlasti za eksploziju u bolnici u Gazi krive izraelski zračni napad. Izrael kaže da je to izazvala raketa koju su militanti pogrešno ispalili.


IDF ubio troje mladih na Zapadnoj obali, među njima dvoje maloljetnika

  • Troje Palestinaca, među kojima dvoje tinejdžera, ubile su izraelske snage u zasebnim događajima na okupiranoj Zapadnoj obali u četvrtak, izvijestila je palestinska službena novinska agencija WAFA.

Izraelske snage napale su selo Budrus, zapadno od Ramallaha i te upucale i usmrtile mladića Gebriela Awada te ranile još jednu osobu, priopćila je WAFA.

Osim toga, 14-godišnje dijete ubijeno je metkom u glavu u izbjegličkome kampu na jugu Betlehema, a 16-godišnje je podleglo ranama nakon što je ustrijeljeno u gradu Tulkarmu, dodaje WAFA. Izrael nije odmah dao komentar.


Izraelci navode da su uništili brojnu Hamasovu infrastrukturu

  • Izraelske obrambene snage (IDF) su objavile da su u uništile stotine dijelova Hamasove infrastrukture tijekom proteklog dana.

U objavi na X-u (bivšem Twitter) IDF navodi kako nastavlja s napadima diljem Pojasa Gaze. Osim toga, tvrde da su “eliminirali više od deset terorista”.


Lavrov: ‘Sukob bi mogao prerasti u regionalni’

  • Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako je rizik od eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa prilično velik, prenosi Interfax.

“što se tiče Pojasa Gaze, rizik od eskalacije ove krize u regionalni sukob prilično je ozbiljan”, rekao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji u Pjongjangu.

Prema njegovim riječima, Rusija i Turska u kontaktu su glede pogoršanja situacije na Bliskom istoku. “Zalažemo se da se svi pristupi temelje na ravnoteži interesa stranaka, a ne na nametanju nečijih interesa nauštrb interesa drugih”, rekao je Lavrov.


Hezbolah: ‘Mi imamo vjeru, Bog je jači od vas’

  • Libanonski Hezbolah upozorio je svoje protivnike da je “tisućama puta jači” nego prije, dok su njegovi borci razmjenjivali vatru na granici s izraelskim snagama u nasilju potaknutom ratom između Hamasa i Izraela.

Dužnosnik Hezbolaha Hashem Safieddine, u govoru pred tisućama pristaša, rekao je da američki predsjednik Joe Biden, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i “zlonamjerni Europljani” trebaju biti oprezni.

“Ono što mi imamo je vjera, a Bog je jači od vas, svih vaših bojnih brodova i svog oružja”, rekao je.


Egipat otvorio granicu za 20 kamiona humanitarne pomoći

  • Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi odobrio je otvaranje graničnoga prijelaza Rafah za 20 kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć Gazi, potvrdio je američki predsjednik Joe Biden. Al-Sisi i Biden postigli su dogovor uslijed pogoršanja humanitarne krize u toj enklavi te brojnih anti-izraelskih prosvjeda diljem Bliskoga istoka.

Biden nije precizirao kada će se granica otvoriti, ali je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby kazao da će se to ostvariti kad se popravi cesta uništena u izraelskim napadima.

Egipat je rekao da prijelaz Rafah, vitalna arterija prije borbi, a sada važna ruta za očajnički potrebne zalihe, nije službeno zatvoren, ali je postao neoperativan zbog izraelskih zračnih napada na strani Gaze.

Tijekom Bidenovog posjeta Izraelu, ured izraelskoga premijera Benjamina Netanyahua poručio je da će Izrael dozvoliti uvoz hrane, vode i lijekova do juga Gaze putem Egipta, jedine države osim Izraela koja s njome dijeli granicu, dokle god one ne pripadnu Hamasu.

“Izrael neće spriječiti humanitarnu pomoć iz Egipta sve dok se radi samo o hrani, vodi i lijekovima za civilno stanovništvo koje se nalazi u južnom pojasu Gaze ili (ono) koje se tamo evakuira, i sve dok te zalihe ne stignu do Hamasa”, priopćio je Netanyahuov ured. Kamioni pomoći u utorak su se približili prijelazu Rafah između Egipta i Gaze iz egipatskog grada al-Arish, no nisu mogli ući u Gazu jer nije postojao sporazum o isporuci pomoći.

UN-ov koordinator hitne pomoći Martin Griffiths kazao je Vijeću sigurnosti u srijedu da UN traži da se pomoć Gazi vrati na prijašnjih 100 kamiona dnevno, koliko ih je pomoć prevozilo prije sukoba Izraela i Hamasa, jer smatra da 20 kamiona pomoći neće biti dovoljno za potrebe stanovništva toga područja.

Nakon što je Hamas pokrenuo krvavi napad na izraelski teritorij 7. listopada, Izrael je rekao da nameće potpunu blokadu Pojasu Gaze u kojem živi do 2,3 milijuna ljudi, zbog čega oni ostaju bez struje, hrane i goriva.


Izrael iz zraka pogodio dva sela na jugu Libanona

  • Izrael je izveo zračni napad na dva sela na jugu Libanona rano jutros, izvijestila je libanonska televizija Al Mayadeen.

Izraelske rakete pogodile su Kafr Shubu te blizinu Odaisseha, dodaje se.


Prosvjednici okupirali zgradu američkog Kongresa tražeći prekid vatre u Gazi

  • Najmanje stotinu prosvjednika okupiralo je u srijedu jednu zgradu američkog Kongresa tražeći od zastupnika i administracije Joea Bidena da izvrše pritisak da se postigne prekid vatre u Gazi, koju Izrael bombardira od napada Hamasa 7. listopada.

Odjeveni u crne majice s natpisom “Židovi kažu: prekinite vatru sada” i “Ne u naše ime”, sjeli su plješćući i pjevajući u rotondi zgrade Cannon, gdje se nalazi određeni broj ureda, te razvili velike transparente s natpisima “Prekid vatre” i “Pustite Gazu da živi”.

Policija je privela nekoliko prosvjednika. “Prosvjedi unutar zgrada Kongresa nisu dopušteni”, objavila je policija na platformi X.

“Upozorili smo prosvjednike da moraju prekinuti prosvjed i kada nisu poslušali, počeli smo ih uhićivati.” Prosvjed je organiziran na poziv pokreta Jewish Voice for Peace koja poziva na primirje i protivi se “etničkom čišćenju Palestinaca koje provodi izraelska vlada”.