Izrael tenkovima gađao područje oko dviju bolnica u Kan Junisu, stanovnici kažu da je grad pod stalnom zračnom i kopnenom paljbom

Većina od 2,3 milijuna stanovnika Gaze je sada stiješnjena u tom području

A picture taken from Rafah shows smoke billowing over Khan Yunis in the southern Gaza Strip during Israeli bombardment, as the war between Israel and the Palestinian militant group Hamas enters its 100th day on January 14, 2024 (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Izrael je u četvrtak tenkovima gađao područje oko dviju bolnica u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, primoravši raseljene ljude da potraže nova skloništa, u ofenzivi, kako tvrdi izraelska vojska, protiv militanata islamističkog pokreta Hamas.

Grad je sada u okruženju izraelskih obrambenih snaga (IDF) i pod stalnom zračnom i kopnenom paljbom, rekli su stanovnici Kan Junisa. Prema zdravstvenoj službi Gaze, pod kontrolom Hamasa, u posljednja 24 sata je u Kan Junisu poginulo 50 ljudi, uključujući i dvoje djece.

Palestinski bolničari tvrde da je IDF odsjekao i gađa mete oko dviju još uvijek funkcionalnih bolnica, Naser i Al-Amal, i ugrožava liječnike, pacijente i raseljene koji su u njima potražili utočište, dok Izrael tvrdi da Hamas koristi bolničke prostore kao paravan za svoje baze. Islamisti i medicinsko osoblje to negiraju i tvrde da zbog opsade spasilačke ekipe ne mogu doći do ranjenih i mrtvih. Većina od 2,3 milijuna stanovnika Gaze je sada stiješnjena u Kan Junisu i gradićima sjeverno i južno od njega, nakon što su zbog borbi izbjegli sa sjevera enklave.

Izrael negira da je pogodio UN-ovu zgradu

U srijedu je UN objavio da su izraelski tenkovi pogodili UN-ovu zgradu u kojoj su bili smješteni raseljeni te da je poginulo najmanje, devet a ranjeno 75 ljudi. Izrael odbacuje da su za taj napad odgovorne njegove snage i tvrdi da je granatiranje pokrenuo Hamas.

Izrael je također naveo da Hamas ima “zapovjedne i kontrolne centre, isturene polože te svoj sigurnosni stožer” u blizini, u “gusto naseljenom” području s civilima te u prostorima nekoliko bolnica u kojima su aktivni militanti Hamasa.