Izraelski amabsador napao ljevičarskog predsjednika Kolumbije, sad od njega traže da napusti zemlju

Veleposlanik j eizjave predsjednika Petra nazvao 'nerazumnim prostaštvom'

(FILES) Colombian President Gustavo Petro delivers a speech during the installation of the ordinary sessions of the Congress in Bogota on July 20, 2023. Colombia's President Gustavo Petro on Monday compared Israel's targeting of Gaza in retaliation for deadly attacks by militant group Hamas to the Nazi persecution of Jews. Israel has pounded the Gaza Strip over the past three days after Hamas militants surged into southern Israeli towns in a surprise attack that has left hundreds dead. Dozens were taken hostage -- two of them believed to be Colombians. (Photo by Juan Pablo Pino / AFP)
FOTO: AFP

Kolumbijski ministar vanjskih poslova Alvaro Leyva pozvao je u ponedjeljak izraelskog veleposlanika u toj zemlji da se “ispriča i ode”, nakon reakcija izraelske diplomacije na komentare predsjednika Gustava Petra o sukobu Izraela i Hamasa.

Leyva je na X-u (bivšem Twitteru) izjavu veleposlanika Galija Dagana o ljevičarskom predsjedniku Gustavu Petru koji je nakon Hamasovih napada na Izrael 7. listopada objavio brojne poruke, usporedivši protunapad Izraela na Gazu s nacističkim progonom Židova, nazvao “nerazumnim prostaštvom”. Objave na X-u potaknule su oštru prepirku s izraelskim veleposlanikom.

Izrael prekida izvoz oružja Kolumbiji

Ova reakcija se događa dan pošto je Izrael, velik dobavljač oružja za kolumbijsku vojsku, objavio da “prekida izvoz” u tu južnoameričku zemlju nakon Petrovih izjava koje su ocijenjene “neprijateljskim i antisemitskim”.

Nakon objave izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta o “potpunoj opsadi” Gaze i izjave u kojoj je Palestince nazvao “životinjama”, Petro je napisao: “Tako su i nacisti govorili o Židovima. Demokratski narodi ne mogu dopustiti da se nacizam vrati u međunarodnu politiku.”