Izraelski predsjednik Herzog najavio da su spremni na novu humanitarnu stanku u Gazi

Izrael procjenjuje da je u Pojasu Gaze još uvijek najmanje 109 talaca

FOTO: AFP

Izraelski predsjednik Isaac Herzog nagovijestio je mogućnost nove humanitarne stanke u Gazi kako bi se olakšalo daljnje oslobađanje talaca.

“Izrael je spreman za još jednu humanitarnu stanku i dodatnu humanitarnu pomoć kako bi se omogućilo oslobađanje talaca“, rekao je Herzog diplomatima u utorak, prema njegovom glasnogovorniku.

Šef Mossada David Barnea, direktor CIA-e William Burns i katarski premijer Abdulrahman Al Thani razgovarali su o mogućim ponovnim pregovorima s Hamasom u Varšavi, javili su u ponedjeljak mediji.

Optužbe na račun UN-a

Izrael procjenjuje da je u Pojasu Gaze još uvijek najmanje 109 talaca, kao i tijela nekoliko otetih ljudi. Herzog tvrdi da Izrael ulaže velike napore u dopremanje više pomoći u Pojas Gaze. No zemlja kontrolira humanitarnu pomoć zbog straha od krijumčarenja oružja.

Izraelski predsjednik optužio je međunarodne humanitarne organizacije, uključujući UN, da nisu dovoljno brze u transportu zaliha.

Nakon sve glasnijih međunarodnih kritika djelovanja izraelske vojske i civilnih žrtava u ratu u Gazi, Herzog je naglasio da se njegova zemlja ne bori protiv civilnog stanovništva.

“Oni nisu naši neprijatelji. Mi se borimo protiv Hamasa, oni su neprijatelji”, rekao je Herzog.