Izvanredno stanje na Haitiju. Naoružane bande upale u zatvor i oslobodile 4000 zatvorenika, ubijeno najmanje 12 osoba

Među pritvorenima su bili i članovi bande optuženi za ubojstvo predsjednika Jovenela Moïsea 2021.

This screen grab taken from AFPTV shows tires on fire near the main prison of Port-au-Prince, Haiti, on March 3, 2024, after a breakout by several thousand inmates. At least a dozen people died as gang members attacked the main prison in Haiti's capital, triggering a breakout by several thousand inmates, an AFP reporter and an NGO said on March 3. "We counted many prisoners' bodies," said Pierre Esperance of the National Network for Defense of Human Rights, adding that only around 100 of the National Penitentiary's estimated 3,800 inmates were still inside the facility after the gang assault overnight on March 2. (Photo by Luckenson JEAN / AFPTV / AFP)
FOTO: AFP

Haiti je proglasio 72-satno izvanredno stanje i policijski sat u glavnom gradu Port-au-Princeu – nakon što su naoružane bande upale u zatvor i oslobodile oko 4000 zatvorenika. Pritom je ubijeno 12 osoba, piše BBC.

Među pritvorenima u Port-au-Princeu bili su članovi bande optuženi za ubojstvo predsjednika Jovenela Moïsea 2021. Bande koje su upale u dva zatvora tijekom vikenda žele svrgnuti s vlasti tamošnjeg premijera Ariela Henryja te kontroliraju 80% Port-au-Princea.

Najnoviji porast nasilja započeo je u četvrtak, kada je premijer otputovao u Nairobi kako bi razgovarali o slanju multinacionalnih snaga sigurnosti pod vodstvom Kenije na Haiti.

U zatvoru ostalo manje od 100 ljudi

Vođa haićanske bande Jimmy Chérizier je da je cilj koordiniranog napada uhvatiti šefa policije Haitija i ministre vlade te spriječiti Henryjev povratak, koji je trenutačno izvan zemlje.

“Svi mi, naoružane skupine u provincijskim gradovima i naoružane skupine u glavnom gradu, smo ujedinjeni”, rekao je bivši policajac za kojeg se smatra da stoji iza nekoliko masakara u Port-au-Princeu.

Arnel Remy, odvjetnik za ljudska prava čija neprofitna organizacija radi u zatvoru, objavio je na X-u da je manje od 100 od gotovo 4000 zatvorenika ostalo iza rešetaka. BBC prenosi da su odlučili ostati u ćelijama iz straha da će biti ubijeni u unakrsnoj vatri.

Sve više žrtava nasilja

Ariel Henry je došao na vlast nakon atentata na posljednjeg predsjednika zemlje 2021. Od ubojstva predsjednika Moïsea nasilje je u porastu. Na Haitiju su posljednji izbori održani 2016. godine, a cilj je međunarodne misije osigurati tranziciju vlasti.

UN je u siječnju priopćio da je prošle godine više od 8400 ljudi bilo žrtva nasilja bandi na Haitiju, uključujući ubojstva, ozljede i otmice – što je dvostruko više nego 2022.