Izvlačenje majke i kćeri iz Gaze u koju su ih odveli Hamasovi teroristi u tajnosti organizirala Hrvatica

Judith i Natalie oslobođene su, prema navodima Hamasa, iz 'humanitarnih razloga'

Složenu operaciju transporta dviju američkih taokinja koje su zatočili pripadnici Hamasa, prvih osoba koje su palestinski militanti odlučili osloboditi, organizirao je Međunarodni odbor Crvenog križa na čelu s njegovom predsjednicom Mirjanom Špoljarić Egger, hrvatsko-švicarskom diplomatkinjom rodom iz Ludbrega koja je na čelo ICRC-a došla prije godinu dana.

Hamasovci su, kako su naveli, iz humanitarnih razloga odlučili pustiti Judith (59) i Natalie Raanan (17), američke državljanke koje su na dan upada u Izrael bile u kibucu Nahal Oz na jugu zemlje. Teroristi su ih oteli i odveli u Gazu, a teško zdravstveno stanje Judith navodno ih je nagnalo da puste i nju i njezinu maloljetnu kćer. U pregovorima koji su doveli do ovakvog ishoda posrednik je bio Katar.

‘Ovo predstavlja tračak nade’

Organizaciju njihova prijevoza iz Gaze natrag u Izrael organizirao je ICRC, a ključnu ulogu u toj operaciji imala je Špoljarić Egger, koja je dan prije oslobađanja dviju taokinja u Ženevi na razgovor primila zabrinute članove njihove i obitelji drugih zatočenika kojih, prema posljednjim informacijama, ima više od 200.

“Oslobađanje dviju taokinja u Gazi predstavlja tračak nade. S velikim olakšanjem možemo reći da njihova obitelj ponovno može biti na okupu nakon dva tjedna agonije. Nastavljamo pozivati na djelovanje kako bi se zaštitili i kako bi se olakšala patnja svih preostalih civila na koje utječe ovaj užasavajući sukob”, poručila je Špoljarić Egger u posebnoj videoporuci.

 

Neutralna strana u konfliktu

Pojasnila je da je uloga ICRC-a kao neutralne strane u konfliktu bila osigurati prijevoz taokinja iz gaze u Izrael. “I dalje pozivamo na trenutno oslobađanje svih talaca i spremni smo pomoći njima i njihovim obiteljima na svaki mogući način. Također pozivamo na hitan prekid borbi u Gazi gdje je situacija očajna. Spremni smo djelovati i dopremiti prijeko potrebnu humanitarnu pomoć”, dodala je i apelirala da se na teritorij gaze puste humanitarni djelatnici.

U međuvremenu, objavljena je i prva snimka puštanja na slobodu Judith i Natalie na kojoj se mogu vidjeti i radnici u uniformama Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC).