Izvori tvrde za WSJ: Vjerojatno neće biti ništa od suđenja Bidenu zbog povjerljivih dokumenata

Ugledni američki list piše da predsjednik neće biti optužen

US President Joe Biden speaks during a Pride celebration on the South Lawn of the White House in Washington, DC, on June 10, 2023. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
FOTO: AFP

Američki predsjednik Joe Biden vjerojatno neće biti optužen u istrazi o njegovom rukovanju povjerljivim dokumentima, izvijestio je u četvrtak Wall Street Journal pozivajući se na osobe upoznate s tim pitanjem.

Očekuje se da će posebni tužitelj Robert Hur objaviti izvješće u sljedećih nekoliko mjeseci, potencijalno prije kraja ove godine, te da će ono biti vrlo kritično prema načinu na koji su Biden i njegovi suradnici postupali s dokumentima, izvijestio je Journal, prenosi Reuters. Ured tužitelja odbio je komentirati izvješće. Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Prošlog mjeseca je ispitan

Američki državni odvjetnik Merrick Garland u siječnju je imenovao Hura kao posebnog tužitelja koji će ispitati nepropisno skladištenje povjerljivih dokumenata u domu i bivšem uredu demokrata Bidena. Biden je prošlog mjeseca ispitan u sklopu istrage.

Biden je rekao kako je iznenađen otkrićem povjerljivih materijala te kako očekuje da će se to na kraju smatrati beznačajnim. Njegov tim je rekao da je surađivao u istrazi. Opsežnija istraga o rukovanju povjerljivim dokumentima usmjerena je na Bidenovog glavnog republikanskog potencijalnog suparnika na izborima 2024., bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je kazneno optužen u svom slučaju, što je jedna od nekoliko optužnica protiv bivšeg predsjednika. Slučaj vezan za savezne dokumente trebao bi krenuti na suđenje u svibnju.