Potres magnitude 5,4 pogodio Crnu Goru, osjetili ga mnogi i u Hrvatskoj: 'Dugo i jako je treslo. Pobjegla sam iz kuće'

Na društvenim mrežama oglasio se velik broj ljudi koji pišu koliko ih je potres uznemirio

13.03.2024., Zagreb - Novi Glavni drzavni odvjetnik Ivan Turudic prisegnuo je danas pred predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovicem.
FOTO: EMSC

U ranim jutarnjim satima, u 4 sata i 6 minuta, Crnu Goru je pogodio potres magnitude 5,4 prema Richteru, objavio je crnogorski zavod Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju, a podrhtavanje se osjetilo diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Hrvatska Seizmološka služba objavila je da su njeni seizmografi zabilježili potres magnitude 5,6 u Crnoj Gori 56 kilometra Sjeveroistočno od Dubrovnika, te da je intenzitet u epicentru procijenjen iz magnitude iznosio je VII (sedam) stupnjeva EMS.

Prema prvim informacijama, epicentar je bio uz samu granicu Crne Gore i BiH, nedaleko od Gacka, 28 kilometara od Nikšića. Procijenjena dubina je oko deset kilometara, a osjetio se u Dalmaciji, Hercegovini i Srbiji. Za sada nema informacija o ozlijeđenima niti o materijalnoj šteti.

Uslijedio manji potres

Nedugo nakon prvog podrhtavanja tla, u 4 sata i 14 minuta dogodio se još jedan potres nešto slabijeg intenziteta od 3,4 stupnja prema Richteru s epicentrom nedaleko od prvog, na crnogorskoj strani granice. Oba potresa dogodila su se na području općine Nikšić, u selu Donje Čarađe, a najbliži grad epicentru je Gacko.

Potres se osjetio širom Dalmacije, posebno na dubrovačkom području, ali izvješća dolaze i iz Splita i Šibenika, objavili su lokalni mediji. Na društvenim mrežama oglasio se velik broj stanovnika Crne Gore, BiH i Hrvatske koji opisuju uznemirenost i strah nakon što ih je potres probudio.

“Probudilo me i pobjegla sam iz kuće i tada je otprilike prestao”, piše svjedokinja iz Metkovića na EMSC-u. “Dug i jak zemljotres, i 15 minuta poslije pomalo podrhtava”, ‘Bilo je strašno”, “Dugo i jako je treslo! Skočio sam iz najdubljeg sna!”, još su neka od svjedočanstava uznemirenih ljudi.