Je li svjetski poznati kontroverzni borac eksplozivnim objavama dodatno 'podgrijao' krvave sukobe u Dublinu?

McGregor je napisao niz objava o popustljivoj politici Irske prema migrantima

MMA (mixed martial arts) fighter Conor McGregor walks in the pit area after the qualifying  session at the Monaco street circuit in Monaco, ahead of the Monaco Formula 1 Grand Prix, on May 28, 2022. (Photo by CHRISTIAN BRUNA / POOL / AFP)
FOTO: AFP

U Dublinu su u četvrtak navečer izbili nasilni sukobi koje se povezuju s irskom krajnjom desnicom. Uslijedili su nakon napada nožem koji se dogodio usred dana u blizini škole, u kojem je ranjeno pet osoba, uključujući troje djece. Tisuće ljudi sudjelovalo je u prosvjedima pod sloganom “Irski životi vrijede”, noseći irske zastave, piše The Guardian.

Tijekom prosvjeda prosvjednici su zapalili gradski autobus i policijsko vozilo, a pljačkali su i trgovine u poznatoj shopping ulici. Napadač je, kako neslužbeno doznaju lokalni mediji, migrant alžirskog podrijetla, koji je već duže vrijeme u Irskoj.

Mediji sugeriraju da su se prosvjednici okupili ubrzo nakon bijesnih i zapaljivih objava Conora McGregora, poznata irske UFC zvijezde, na društvenim mrežama. McGregor je i u srijedu i četvrtak napisao niz objava na X-u o popustljivoj politici irske vlade prema migrantima i doslovno “proglasio rat”.

‘Pognite svoje glave od srama’

Kontroverzni borac kritizirao je između ostalog i zakon da nerezidenti mogu glasati na izborima u Irskoj. “SAD dopušta glasanje nerezidentima? Posjetitelji mogu glasati? Mogu li sada doletjeti i prijaviti glas na izborima u Sjedinjenim Državama? Sigurno ne. Međutim, sadašnja vlada Irske to predlaže. Sramota! Šteta! Pognite svoje glave od srama!”, napisao je McGregor.

 

Nakon što su već započeli nasilni sukobi na ulicama irskog glavnog grada, McGregor je oštro kritizirao šefa irske policije Drewa Harrisa koji je jučer nakon napada nožem osudio “sramotne scene” u Dublinu, rekavši da iza nereda stoje “huliganske frakcije vođene ideologijom krajnje desnice”.

“Nedužnu djecu nemilosrdno je izbo nožem mentalno poremećeni nerezident u Dublinu, u Irskoj. Šef naše policije rekao je ovo o neredima koji su uslijedili. Drew, to nije dovoljno dobro. Irskoj prijeti ozbiljna opasnost koja uopće nije trebala biti ovdje, a nije poduzeta nikakva akcija da se javnost na bilo koji način zaštiti od tog zastrašujućeg čina. Nije dovoljno dobro. Napravite promjenu ili se maknite. Irska za pobjedu”, napisao je.