Jeziva snimka iz Sjeverne Koreje. Tinejdžerima na stadionu sudili jer su gledali serije iz Južne Koreje. Dobili 12 godina prisilnog rada

Snimka je navodno raširena u Sj. Koreji kako bi građani bili upozoreni na zabranu gledanja 'dekadentnih snimki'

FOTO: SAND

Sjeverna Koreja javno je osudila dvojicu tinejdžera na 12 godina teškog rada zbog gledanja takozvanih K-drama, južnokorejskih televizijskih serija koje su zabranjene u Sjevernoj Koreji. Korejska drama, poznatija kao Koreanovela ili K-drama, vrsta je televizijske serije na korejskom jeziku snimljene u Južnoj Koreji.

Snimka njihovog suđenja je nastala 2022. godine, a prikazuje dva 16-godišnjaka s lisicama na rukama koji stoje pred stotinama učenika na stadionu. Pored njih su policajci u odorama koji kritiziraju 16-godišnjake i govore im da moraju “dobro razmisliti o svojim pogreškama”.

Južnokorejski zabavni sadržaj, uključujući i televizijski program, zabranjeni su kod sjevernog susjeda. Unatoč tome, neki su spremni riskirati stroge kazne kako bi pogledali K-drame koje su popularne diljem svijeta.

Zabranjeno fotografiranje i snimanje

Jedna od rijetkih videosnimki iz Sjeverne Koreje u kojoj je zabranjeno fotografiranje, snimanje videa i drugih dokaza o životu ljudi, stigla je na adresu, a medij ju je proslijedio istraživačkom institutu koji se bavi prebjezima iz te zemlje – South and North Development (Sand).

Snimka je navodno raširena u Sjevernoj Koreji kako bi građani bili upozoreni na zabranu gledanja “dekadentnih snimki”. Na snimci se čuje glas naratora koji ponavlja pravila. “Kultura pokvarenog marionetskog režima proširila se čak i na tinejdžere. Imaju samo 16 godina, ali su uništili vlastitu budućnost”, čuje se na snimci.

Bez obzira što je riječ o maloljetnicima, policija je imenovala dječake te navela i njihove adrese na kojima žive. Ranije su maloljetnici koji bi na taj način prekršili zakon bili slani u omladinske radne logore na minimalno pet godina.

Za gledanje serija – smrtna kazna

Pjongjang je 2020. donio zakon prema kojemu se gledanje ili distribucija južnokorejskih zabavnih sadržaja kažnjava smrtnom kaznom. Jedan od prebjega iz te zemlje posvjedočio je da je morao promatrati kažnjavanje 22-godišnjaka kojega su ubili vatrenim oružjem. Mladić je optužen zbog slušanja glazbe iz Južne Koreje i dijeljenja njihovih filmova s prijateljima.

Pjongjang širenje K-drama i glazbe vidi kao opasnost za svoju ideologiju. “Divljenje južnokorejskom društvu može dovesti do slabljenja sustava… To se protivi monolitnoj ideologiji zbog koje Sjevernokorejci štuju obitelj Kim”, navodi izvršni direktor Sanda Choi Kyong-hui.

Trend širenja južnokorejskog zabavnog materijala potiče iz 2000-tih godina kad je Južna Koreja sjevernim susjedima nudila bezuvjetnu i humanitarnu pomoć. Seul je tu politiku okončao 2010. Kao razlog su naveli činjenicu da pomoć nije stizala do građana kojima je bila namijenjena i nije rezultirala pozitivnim promjenama u ponašanju vlade u Pjongjangu.

Put pronalaze preko Kine

Zabavni sadržaji i dalje stižu do Sjeverne Koreje, ali sada preko Kine. “Ako vas uhvate da gledate američku dramu, možete ih podmititi, ali ako gledate korejsku dramu, bit ćete ubijeni”, rekao je prebjeg iz Sjeverne Koreje u četvrtak.

Dodaje da su za građane Sjeverne Koreje zabavne serije poput droge koja im pomaže da zaborave na tešku stvarnost u kojoj žive. “U Sjevernoj Koreji nam govore da Južna Koreja živi puno gore od nas, ali kada gledate južnokorejske drame, utisak je puno drugačiji. Naše vlasti ne žele da se to zna”, rekao je drugi sjevernokorejski prebjeg.