Joe Biden: 'Ako Ukrajina padne, što mislite da će se dogoditi na Balkanu?'

U Bijeloj kući traje opća mobilizacija kako bi se osiguralo slanje pomoći Ukrajini

Najvažniji suradnici američkog predsjednika Joea Bidena u srijedu su se sastali s grupom kongresnika kojima su rekli da bi, ako Kongres ne odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u nadolazećim danima, Rusija mogla dobiti rat u roku od nekoliko tjedana, ili u najboljem slučaju mjeseci, javljaju američki mediji.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i direktor Nacionalne obavještajne službe Avril Haines rekli su zastupnicima da će Ukrajina ostati bez dijela sposobnosti upotrebe protuzračne obrane i topništva u nadolazećim tjednima, tvrde izvori koji su bili na sastanku. Sumorna procjena, koju je jedan dužnosnik Bijele kuće opisao kao “nevjerojatno oštru”, pokazuje koliko je stanje u Ukrajini zaista teško.

Ugrožen je i Balkan

Na sastanku održanom u Bijeloj kući u srijedu, Sullivan i Haines otkrili su najvišim čelnicima Kongresa vremenski okvir do isteka kojeg će ključni vojni resursi Ukrajine biti iscrpljeni, kao i detaljnu procjenu trenutne dinamike na bojnom polju.

Predsjednikovi suradnici rekli su zastupnicima da bi poraz Ukrajine zbog izostanka slanja vojne pomoći mogao bi potaknuti druge zemlje koje se oslanjaju na SAD, uključujući Japan i Južnu Koreju, da preispitaju to savezništvo. Poručili su da će ruska pobjeda, ostvarena samo zbog toga što SAD nije mogao ispuniti obećanja dana Ukrajini, “odjeknuti cijelim svijetom”.

Sam je Biden u petak upozorio da bi se nemiri mogli proširiti u Europi ako Kongres ne uspije odobriti dodatnu pomoć Ukrajini. “Ako odemo, a Rusija uspije održati silinu svojih napada i srušiti Ukrajinu, što mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama? Što mislite da će se dogoditi od Poljske do Mađarske?” upitao je američki predsjednik, zaključivši: “To mijenja dinamiku situacije.”