Još nije otišla u povijest. HNB otkrio koliko kuna Hrvati još drže u kasicama i ladicama. Iznos je popriličan

Kune će od 1. siječnja iduće godine moći zamijeniti isključivo u HNB-u

21.01.2022., Zagreb - Od 1. sijecnja 2023. godine, prema planu Vlade, platezno sredstvo u Hrvatskoj postat ce euro, a Hrvatska ce postati 20. clanica eurozone. Kuna ce time, nakon 28 godina koristenja, otici u povijest, dok ce hrvatski gradjani i sluzbeno postati korisnici eura. Ilustracija prelaska kune na euro. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a, u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” kazao je kako je na dan 30. listopada u optjecaju i dalje bilo 4, 85 milijardi kuna, te da bi se taj novac trebao pretvoriti u eure.

Kazao je kako je do sada vraćeno 436 milijuna komada novčanica od njih 500 milijuna koliko ih je bilo u optjecaju, što znači 87 posto, a kovanica je vraćeno 742 milijuna od ukupno 3 milijarde koje smo imali u optjecaju. To je, tvrdi Mavriček, 25 posto ukupno proizvedenih kovanica.

“Pozivamo građane da do 31. prosinca na gotovo dvije tisuće lokacija banaka, pošte i FINA-e zamijene svoje kune u eure. Do 100 komada novčanica i 100 komada kovanica kune mijenja besplatno, a banke su odlučile i dalje ne naplaćivati naknadu ako se mijenja više od 100 komada”, kazao je Mavriček.

Rok za zamjenu kuna

Ističe i da će se kune od 1. siječnja iduće godine moći zamijeniti isključivo u HNB-u. Zamjena novčanica bit će neograničena, dok će se kovanice mijenjati do 31. prosinca 2025., te da nakon tog roka to više neće biti moguće. Kazao je i kako se u ulici Franje Račkog u Zagrebu priprema šalter za mijenjanje kuna u eure te da će za građane biti u funkciji od 2. siječnja 2024.

Mavriček je kazao kako se kune čuvaju u vojarni “Croatia” te da su u njoj isključivo smještene kovanice, dok se novčanice čuvaju u trezorima HNB-a. Novčanice će se čuvati do roka zamjene i onda će se nakon toga prodati kao sirovina za metal, dodao je. Istaknuo je i kako je najmanje vraćeno novčanica od 200 kuna, te da ih u optjecaju ima u iznosu višem od milijardu i dvjesto milijuna kuna.