Kada će prestati kiša? Stigla je najnovija prognoza, meteorolozi najavljuju proljepšanje

Temperature zraka do daljnjega ostaju iznadprosječno visoke

09.02.2024., Rijeka - Kisni dan u gradu.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Nedjelja je u cijeloj Hrvatskoj osvanula uz oblačno, nerijetko i kišno vrijeme, a prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, slični uvjeti očekuju se još koji dan. Pritom se nastavlja period iznadprosječno visokih temperatura zraka koje se ponegdje tijekom dana mogu približiti i 20 Celzijevih stupnjeva, ponajprije u Podunavlju.

Na Jadranu i krajevima uz njega danas se može očekivati mjestimice obilnija oborina te lokalno praćena grmljavinom, ponajprije u Dalmaciji. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, većinom u gorju i jak. Na moru će jako i olujno jugo i južni vjetar postupno slabjeti, najprije na sjeveru. Najviša dnevna temperatura zraka od 13 do 18 °C.

Kiša sve do utorka, zatim sunčano

U ponedjeljak, kako najavljuju u DHMZ-u, nastavlja se umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, češćom u prvom dijelu dana kada na Jadranu još može lokalno i zagrmjeti. U unutrašnjosti će nakratko ujutro i prijepodne zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu vjetar vrlo promjenljiva smjera, na jugu jugo, a drugdje će prolazno biti i umjerene bure i sjevernog vjetra. Najniža temperatura zraka između 4 i 8, duž obale i na otocima od 8 do 13 °C. Najviša dnevna u većini krajeva od 10 do 15 °C.

Od utorka djelomice ili pretežno sunčano, ali uz više oblaka ujutro još ponegdje može pasti malo kiše. U unutrašnjosti će puhati umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, u istočnoj Hrvatskoj sjeverozapadni vjetar, a zatim sredinom tjedna vjetar uglavnom slab. Prema sredini tjedna jutra će biti malo hladnija, što znači da će u unutrašnjosti ponegdje biti i slabog mraza, ali dnevna temperatura zraka bez veće promjene.