Kako je skandal slavnog francuskog glumca postao prvorazredna politička tema. Što se krije iza Macronova poteza?

Nekad slavni francuski glumac Gerard Depardieu mogao bi ostati bez najvišeg državnog odlikovanja

Francuski predsjednik Emmanuel Macron distancirao se od odluke svoje vlade da razmotri oduzimanje Legije časti, najvišeg državnog odlikovanja, glumcu Gérardu Depardieuu nakon optužbi za seksualno zlostavljanje.

Francuska ministrica kulture Rima Abdul Malek prošlog je tjedna izjavila da je Depardieu osramotio Francusku nakon što su se pojavile nove snimke na kojima daje opscene i seksističke komentare. Francuski glumac optužen je za silovanje 2020. godine i suočava se s desetak optužbi za seksualno uznemiravanje ili napad, koje on poriče.

Prema tvrdnji ministrice kulture, pokrenut je disciplinski postupak koji bi mogao dovesti do uklanjanja i suspenzije Depardieuovog odlikovanja.

Ishitrena reakcija?

No, Macron nije zadovoljan onime što se, po njemu, čini kao ishitrena reakcija na nedavno objavljeni dokumentarac o slavnom francuskom glumcu. Jedan od njegovih bliskih suradnika otkrio je medijima da je Macron bio prilično iznenađen potezom vlade. Macron se “brine da medijska pravda preuzima ustavnu pravdu”, rekao je neimenovani Macronov suradnik.

Predsjednikov pomoćnik rekao je da Macron nije obaviješten o odluci o reviziji Depardieuove Legije časti.

Macronov odgovor u skladu je s njegovim prošlim pristupima optužbama za seksualno nasilje protiv osoba visokog profila. Nakon optužbi za silovanje protiv bivšeg ministra i TV osobe Nicolasa Hulota, francuski je predsjednik rekao da bi prioritet trebao biti “učinkovitost [pravosudnog] sustava” i da slučaj treba tretirati bez “samodovoljstva” i bez “[pokretanja] inkvizicije”, piše Politico.

Vrijeđao žene

Poznato je da francuski predsjednik ne voli donositi odluke usred medijskih pritisaka ili pod pritiskom drugih.

U filmu prikazanom početkom prosinca, Deapardieu vrijeđa žene nazivajući ih pogrdnim imenima te ne štedi čak ni djevojčicu svojih opscenih komentara. U dokumentarcu “The Fall of the Ogre” TV kanala France 2, 74-godišnji Depardieu snimljen je kako seksualizira djevojku koja jaše ponija tijekom njegova putovanja u Sjevernu Koreju 2018. godine.

Film također pomno razmatra intervjue koje je Depardieu dao 1970-ih i 1990-ih, tijekom kojih je rekao da je sudjelovao u silovanjima. Komentare je kasnije povukao.

Oduzete titule

Gerard Depardieu, kojemu je Legiju časti 1996. dodijelio tadašnji francuski predsjednik Jacques Chirac, već je ostao bez titule počasnog građanina belgijske općine Estaimpui koja je bila njegovo privremeno boravište. U srijedu je izgubio i priznanje Nacionalnog reda Quebeca.

Depardieu je već pod istragom zbog optužbe za silovanje podnesene 2020. godine, a u rujnu je protiv nekad vodećeg francuskog filmskog glumca podnesena nova optužba za spolno zlostavljanje koja se odnosi na događaje iz 2007. Nekoliko žena optužilo je nagrađivanog glumca, koji je igrao uloge u više od 200 filmova, za spolno nasilje.

U nedjelju je Depardieuova obitelj osudila “zavjeru bez presedana” protiv njega u pismu koje je objavio JDD. “Korištenje Gérardovih verbalnih provokacija za podupiranje drugih (do danas neutemeljenih) optužbi krajnje je nepošteno”, napisala je obitelj.