Indijci i Nepalci krenuli trbuhom za kruhom, završili na prvoj crti u Ukrajini: 'Nije imao pojma da ga šalju u ratnu zonu'

Točan broj tih boraca nije poznat, kao ni broj poginulih

FOTO: screenshot X

Kad je Hemil Mangukiya (23) prošloga prosinca napustio svoje malo selo u indijskoj saveznoj državi Gujarat, rekao je svojoj obitelji kako ide u Rusiju da bi zaradio za bolji život. Mislio je da će obavljati posao zaštitara, daleko od linije bojišnice u Ukrajini.

Međutim, kasnije se ispostavilo da je poslan u jednomjesečni kamp na vojnu obuku, a potom odveden na bojišnicu gdje je morao kopati rovove i naučiti rukovati oružjem. Pozivi obitelji krajem veljače naglo su prestali.

Nekoliko dana kasnije, njegov je otac doznao strašnu vijest – sin mu je poginuo u raketnom napadu negdje u Ukrajini. “Mislim da je skrivao što se zapravo događa i u kakvoj je opasnosti. Cijela naša obitelj je shrvana”, rekao je njegov otac Ashwin.

Rat umjesto Dubaija

Njegovo tijelo još uvijek nije vraćeno u Indiju. Smrt ovog mladića rasvijetlila je sudbinu brojnih Indijaca koji su protiv svoje volje završili na prvoj liniji fronte između Rusije i Ukrajine.

Oni su se prijavljivali za razne poslove, od zaštitara do “vojnih asistenata”. Njihove obitelji tvrde da su se neki od njih prijavljivali za poslove u Dubaiju, ali su završili u Rusiji.

Društvenim mrežama kruži snimka sedmorice Indijaca iz Punjaba koji su, kako tvrde, otišli u Rusiju kao turisti povodom proslave Nove godine. Međutim, tvrde da ih je agent odveo u Bjelorusiju i pritvorio.

Veći broj poginulih

“Policija nas je predala ruskim vlastima koje su nas natjerale da potpišemo dokumente. Sada nas tjeraju da se borimo u ratu protiv Ukrajine”, rekao je Gagandeep Singh, jedan od muškaraca na snimci.

Jučer je objavljeno kako je još jedan Indijac, Mohammad Afsan, poginuo u Ukrajini. U studenome je otputovao u Rusiju zbog, kako je mislio, zaštitarskog posla. “Nije imao pojma da ga šalju u ratnu zonu”, rekao je njegov brat Mohammad Imran.

Neki otišli dobrovoljno

Problem je još izraženiji u Nepalu. Tamošnja vlada nedavno je morala zabraniti građanima odlazak na rad u Rusiji i Ukrajinu. Mnogi su iz siromašnih sela, a neki su pak nagomilali tisuće dolara dugova agentima za zapošljavanje. Po službenim brojkama, u ratu između Rusije i Ukrajine poginulo je 12 Nepalaca, ali jedna organizacija tvrdi kako je poginulo 19 državljana te zemlje.

Po izjavama Indijaca i Nepalaca, po dolasku u Rusiju morali su potpisati ugovore (koji su, kako tvrdi Guardian, bili na ruskom), a zatim su im oduzete putovnice. Tek kasnije su saznali da su se obvezali na godinu dana u ruskim oružanim snagama, u suprotnom će provesti više godina u zatvoru.

Mnogi su nasamareni

Obuka je nekima trajala i manje od dva tjedna, nakon čega su poslani u ratnu zonu. Nandaram Pun iz okruga Rolpa u Nepalu trenutno je hospitaliziran u vojnoj bolnici negdje u Rusiji.

Za Guardian je rekao kako mu je obećan posao u Njemačkoj, ali da u Rusiji ima tranzitni let. Međutim, nakon što je sletio u Moskvu, odveden je u vojni kamp.

Nedugo nakon obuke, poslan je u Bahmut, grad u kojemu se i dalje odvija jedna od najkrvavijih bitaka u ratu. S njim su u bunkerima, zajedno s ruskim vojnicima i zapovjednicima, bila dvojica Indijaca i još četvorica Nepalaca.

Zatvor za pokušaj bijega

Pun je ozlijeđen nakon napada dronom. “Geleri su me pogodili u noge, bedra i desnu šaku”, rekao je.

Rekao je kako je prvo odveden u bolnicu u ruski grad Kaspijsk u Dagestanu, ali su ga u međuvremenu premjestili. Budući da ne razumije ruski, nema pojma gdje se trenutno nalazi.

Uz njega je hospitalizirano još nekoliko Nepalaca. Jedan nepalski borac je, kako kaže, nestao, a drugi je u zatvoru zbog pokušaja bijega.

Agentima plaćaju velik novac

“Ne želim da me izliječe. Ako pomisle da mi je bolje, poslat će me natrag u rat. Nemam ni vlastitu putovnicu, ne želim umrijeti”, rekao je i dodao kako ga nepalske vlasti ne žele izbaviti.

Azad Yousuf Kumar (31) napustio je svoj dom u indijskoj regiji Kašmir u prosincu kako bi se zaposlio u Dubaiju. Agentu kojega je upoznao preko YouTubea platio je više od 300 tisuća rupija (više od 3300 eura) kao predujam na svoju plaću.

Međutim, umjesto u Dubaiju, završio je u vojnom kampu u Rusiji. Tamo je upucan u nogu tijekom vježbe, no svejedno je potom poslan na ratište.

Problematičan YouTube kanal

“Htio je otići u inozemstvo jer ovdje jedva da ima posla, a njegova žena je upravo rodila. Međutim, nazvao nas je i uznemireno rekao da je iz Dubaija poslan u Rusiju te je prisiljen pridružiti se vojsci”, kaže njegov stariji brat Sajad.

Kumar je rekao svojoj obitelji da je većina onih koji su uz njega u postrojbi bila iz Indije i Nepala te se nalaze u sličnoj situaciji. “Molio nas je da ga nekako izvučemo, ali mi smo bespomoćni”, dodao je njegov brat.

Mnogi Indijci ukazuju da je glavni krivac YouTube kanal, Baba Vlogs. Kanal vodi Faisal Khan, indijski agent koji radi u Dubaiju.

Civilni posao ‘vojnog asistenta’

Khan je pred svojom brojnom publikom od 300 tisuća pratitelja objavio seriju videa u kojima promiče poslove “vojnih asistenata” u Rusiji. U ovim videima, koji su nastali na ulicama Sankt Peterburga, kategorički se odbija mogućnost slanja na bojišnicu.

Khan je za Guardian rekao da je u Rusiju poslao 26 Indijaca prije no što je shvatio da ga je ruski posrednik “prevario” u vezi prirode posla. “Nisam imao pojma da će biti poslani u ratnu zonu. Sada pokušavam te ljude izvući”, rekao je.

Neimenovani Indijac, koji radi kao prevoditelj za rusko ministarstvo obrane, rekao je za Guardian da mnogi koji su stigli iz Indije i Nepala nisu imali pojma da će ih poslati u ratnu zonu.

Vlasti su svjesne problema

“Agenti ih uvjeravaju da im se ništa neće dogoditi. S obzirom na to da ti ljudi dolaze iz siromašnih sredina i troše mnogo novca da bi došli do Rusije, oni potpisuju ugovore”, rekao je.

Indijska vlada, koja ima bliske odnose s Rusijom, priznala je da 20 Indijaca radi za rusku vojsku. Navode kako se maksimalno trude da ih što prije izvuku.

Amrit Bahadur Rai, glasnogovornik nepalskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je da i oni “konstantno” rade na vraćanju ljudi, ali je priznao da ne znaju točan broj svojih sugrađana u Rusiji. Rai je rekao da je 245 obitelji potpisalo peticiju tvrdeći da su njihovi rođaci zarobljeni u tamošnjoj vojsci, a poznato je da ih je još pet Ukrajina uzela kao ratne zarobljenike.

Ukrajinci zarobili Nepalca

Među njima je bio Siddhartha Dhakal (22), iz Mandandeupura u Nepalu, kojeg su ukrajinske snage zarobile u studenome. Društvenim mrežama proširila se snimka na kojoj moli za pomoć.

Dhakal, inače predani student, otputovao je u Rusiju kako bi studirao medicinu, ali je po dolasku shvatio da je prevaren i da mu je jedina opcija pridružiti se vojsci. “On je naš jedini sin, naša jedina nada. Molim vas, dovedite ga kući”, rekao je kroz suze njegov otac Biru Dhakal.