Totalno filmska priča. Legendi Formule 1 netko je prije 28 godina ukrao skupocjeni Ferrari. Sada su ga konačno pronašli

Bergerov F512M pojavio se nakon svih ovih godina u Japanu

FOTO: Metropolitan Police

Ferrari Testarossa F512M koji je ukraden Ferrarijevom vozaču Formule 1 Gerhardu Bergeru 1995. dok je bio u Italiji tijekom Velike nagrade San Marina, konačno je pronašao Scotland Yard. Automobil vrijedan više od 400.000 eura ukraden je na prilično dramatičan način dok se Berger pripremao za utrku.

Berger je navodno spazio da mu netko pokušava ukrasti auto, pa ga je junački pokušao zaustaviti. Nažalost, bezuspješno. Stao je pred jarkocrvenu jurilicu, a vidjevši da kradljivac ne kani stati ili ga obići, Berger je, prema priči, skočio točno na vrijeme da izbjegne smrt. Očajni Berger je potom naredio prijatelju koji je vozio VW Golf da pojuri u potjeru, no Volkswagen nije mogao parirati Ferrarijevom 12-cilindričnom motoru.

Metropolitan Police

Novi moment početkom godine

Tog vikenda ukraden je još jedan Ferrari – srebrno-sivi 355 koji je pripadao momčadskom kolegi Jeanu Alesiju, kojem je to bila posljednja sezona za momčad iz Maranella. Sljedeće sezone, 1996. godine nakon dva dvije osvojene titule s Benettonom stigao je Michael Schumacher. Alesijev Ferrari 355 nikada nije pronađen.

Slučaj Bergerova nestalog Ferrarija dobio je novi moment početkom godine. Ferrari je kontaktirao policiju u siječnju nakon što su provjere automobila, koji je kupio američki kupac preko britanskog brokera, pokazale da je ukraden. Ispostavilo se da je riječ o ukradenom F512M, a policijska jedinica za suzbijanje organizirane krađe automobila provela je istrage diljem svijeta kako bi potvrdila da je riječ o Bergerovu autu.

Metropolitan Police

Priča okončana bez uhićenja

Automobil je ubrzo nakon krađe, pokazala je istraga, otpremljen u Japan. Tamo mu je u trag ušla policija, koja ga je potom preuzela kako bi spriječila njegovu prodaju. “Ukradeni Ferrari – vrijedan blizu 350.000 funti – nestao je prije više od 28 godina, a sada smo mu uspjeli ući u trag za samo četiri dana”, rekao je istražitelj Mike Pilbeam, koji je vodio istragu.

“Proces je bio mukotrpan. Razgovarali smo s vlastima iz cijeloga svijeta, brzo surađivali s partnerima među kojima je i Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala, kao i s Ferrarijem i međunarodnim trgovcima automobila. Ova suradnja bila je ključna u shvaćanju priče vozila i zaustavljanja njegova odlaska iz zemlje”, dodao je Pilbeam.

Policija ipak nije mogla ući u trag kradljivcima i preprodavačima, stoga barem za sada nisu nikoga uhitili.

Metropolitan Police