Kakvo nas ljeto čeka? Objavljena dugoročna prognoza, ulazimo u fazu La Niña

U sjevernoj hemisferi nadolazeći mjeseci bit će prijelazno razdoblje između El Niña (topla faza) i La Niñe (hladna faza)

Foto: SWE

Severe Weather Europe (SWE) objavio je dugoročnu prognozu za nadolazeće ljeto u kojoj se analizira kakav će utjecaj na vrijeme imati pomak iz El Niño faze u La Niñu. SWE prognozira dinamičan ljetni obrazac atmosfere, pod utjecajem prijelaza iz toplog ciklusa El Niño u hladni ciklus La Niña. Predviđa se da će se niz valova tlaka i anomalija osjetiti od Sjeverne Amerike sve do Europe.

U sjevernoj hemisferi nadolazeći mjeseci bit će prijelazno razdoblje između El Niña (topla faza) i La Niñe (hladna faza), što će ostaviti svoj trag. Vrhunac toplih anomalija zabilježen je u prosincu, dok je nagli pad temperatura krenuo početkom ove godine te se očekuje da će cijela regija tijekom ljeta prijeći u negativan ciklus.

Područje hladnih oceanskih anomalija širit će se cijelim tropskim Pacifikom do ljeta 2024. Radi se o događaju koji je dovoljno jak da ima značajan atmosferski odgovor tijekom jeseni i zime 2024. i 2025. godine.

Značajne promjene temperature

Svi ovi obrasci ukazuju na to da je El Niño u padu, no bit će potrebno neko vrijeme da atmosfera odgovori na oceanske promjene. Iz tog će razloga ljeto 2024. biti usred prijelaznog razdoblja iz jedne faze u drugu, stvarajući neke neobične anomalije. Analizirajući prijelaz iz zimskog El Niña u ljetnu La Niñu i kako bi pojasnili što nas čeka, SWE je pregledao podatke iz nekoliko godina koje su imale sličan prijelaz. Prema tim podacima, očekuje se nekoliko značajnih promjena u temperaturama i oborinama.

Foto: SWE

Podaci pokazuju da će veći dijelovi središnjih i istočnih Sjedinjenih Američkih država te južna Kanada doživjeti temperature iznad normale, dok Europa može očekivati niže temperature. SWE se osvrnuo i na razdoblje meteorološkog ljeta (lipanj-srpanj-kolovoz). Modeli predviđanja ukazuju na veću tendenciju toplinskih valova iznad juga SAD-a sve do sjevernih dijelova i gornjeg srednjeg zapada. Drugo takvo područje je iznad južnih dijelova Europe.

Pojasnili su da uzorak površinske temperature iznad Europe ukazuje da će vrijeme biti toplije od uobičajenog na velikom dijelu kontinenta. Najjače anomalije i tendencije toplinskih valova su nad središnjim i južnim dijelovima kontinenta. Dugotrajne vrućine mogle bi zahvatiti jug SAD-a, s toplinskim valovima koji se šire ravnicama prema sjeveru i prema gornjem srednjem zapadu. Kanada će također biti toplija u većem dijelu zemlje. Što se tiče oborina, u kopnenoj Europi se očekuju uglavnom sušniji uvjeti, a više oborina predviđa se nad sjevernim krajevima, opet zbog nižeg tlaka i nestabilnijeg vremena na zapadnim vjetrovima.