Kaos na Zapadnoj obali. Izraelske snage ubile najmanje šestero Palestinaca, uključujući i jednog maloljetnika

Ured glasnogovornika izraelske vojske rekao je da provjerava izvješća.

Members of the Israeli border police take positions during a raid at the Balata camp for Palestinian refugees, east of Nablus in the occupied West Bank on November 23, 2023 as violence has escalated in the occupied Palestinian territory amid Israel's war against Hamas in Gaza. (Photo by Zain JAAFAR / AFP)
FOTO: AFP

Izraelske snage ubile su vatrenim oružjem šestero Palestinaca, uključujući jednog maloljetnika, na okupiranoj Zapadnoj obali kasno u subotu i rano u nedjelju, prema palestinskom ministarstvu zdravstva. Pet smrtnih slučajeva dogodilo se u gradu Jeninu, a šesti u Yatmi, selu u blizini grada Nablusa.

Šestero drugih Palestinaca ozlijeđeno je tijekom pucnjave u Jeninu, priopćilo je ministarstvo. Ured glasnogovornika izraelske vojske rekao je da provjerava izvješća.

Službena palestinska novinska agencija WAFA rekla je da su izraelske snage napale Jenin “pucajući mecima i okružujući vladine bolnice i sjedište Društva Crvenog polumjeseca”.

Ubijeno gotovo 230 Palestinaca

Nasilje na Zapadnoj obali povećalo se otkako je palestinski islamistički pokret Hamas, koji je na vlasti u Pojasu Gaze, oteo taoce u krvavom napadu na izraelski teritorij 7. listopada kada je, prema podacima izraelske vlasti, ubijeno 1200 ljudi, velikom većinom civila.

Izrael je nakon toga nemilosrdno bombardirao Pojas Gaze i pokrenuo kopnenu ofenzivu 27. listopada kako bi “eliminirao” Hamas, koji je na vlasti u toj enklavi od 2007. godine. U izraelskim bombardiranjima poginulo je gotovo 15.000 ljudi, navodi Hamasova vlada.

Na Zapadnoj obali izraelski doseljenici i vojnici ubili su gotovo 230 Palestinaca, navodi Ministarstvo zdravstva Palestinske vlasti kojom u tom području vlada Fatah.