Kirurg iz Gaze: 'Inficirane rane liječim octom kupljenim u trgovini na uglu'

Cijeli bolnički sustav je u raspadu, nedostaju im potrošni materijal, lijekovi i ljudi

Ghassan Abu Sitta
FOTO: Screenshot/X

Kirurg Ghassan Abu Sitta radi u bolnici u Gazi. Na platformi X požalio se da mora liječiti inficirane rane na pacijentima s “octom iz trgovine na uglu” koji je kupio. Objavio je i fotografiju octa.

Abu Sitta je dio organizacije Liječnici bez granica. U razgovoru za kinesku televiziju navodi da je radio u mnogim bolnicama do početka sukoba i operirao u bolnici Al-Ahli kad je u utorak pogođena.

Potpuni kolaps sustava

“Sustav se raspada. Prije rata imali smo 2500 kreveta, sad imamo 12.500 ranjenih. Imamo puno više pacijenata nego kreveta, pacijenti spavaju po hodnicima na madracima. Moramo istovremeno raditi s pet jedinica intenzivne njege”, naveo je.

“Jučer smo ostali bez materijala za imobilizaciju i šipki koje su nam prijeko potrebne za saniranje prijeloma. Pritisak vode je sve slabiji, više nemamo mogućnosti strojnog steriliziranja instrumenata, steriliziramo ih kemijskim putem sa sredstvima za dezinfekciju”, dodao je Abu Sitta.

Ubijeni brojni liječnici

Abu Sitta navodi da su poginula 24 liječnika i 14 medicinskih sestara. “Mnoge moje kolege su ostale bez obitelji i domova”, dodao je.

“Ne samo da smo bez potrošnog materijala i lijekova, nego ostajemo i bez osoblja jer su ubijeni ili ranjeni. U radu se koristimo onim što imamo. Pacijenti više ne odlaze u operacijsku dvoranu na operaciju pa nam se vraćaju s inficiranim i ugnojenim ranama zato što nisu liječeni po pravilima struke”, rekao je Abu Sitta.

Kaže da je grad pod opsadom te da su svi pokušaji mirovnih pregovora propali. “Ako se ne otvori humanitarni koridor i ne prestane bombardiranje, neće se ništa promijeniti. Svakim danom smo sve bliži potpunom kolapsu sustava”, objasnio je.

Bolnica postala sklonište

Abu Sitta navodi da je bolnica postala sklonište za ljude koji nemaju kamo. Bio je u bolnici kad je pala raketa, kaže da su pronašli 473 tijela.

“Očekuje se da će mrtvih biti i više jer su mnogi u kritičnom stanju i bore se za život. Liječnici se moraju nositi s time da su im ubijene cijele obitelji i domovi uništeni, a oni moraju dalje nastaviti spašavati živote”, rekao je.

Lokalne vlasti navele su da je broj poginulih blizu 500, no Izraelci su osporili taj broj. Još uvijek traje i sukob dvije strane oko toga tko je odgovoran za poginule u krugu bolnice.