Kod japanske obale se srušio američki vojni avion, u njemu je bilo osam ljudi. Svjedoci kažu da mu je motor bio u plamenu

Nije poznato stanje putnika

A US Marine Corps MV-22 Osprey flies over Los Angeles, California, October 14, 2022, in support of the visit of US President Joe Biden. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
FOTO: AFP

Američki vojni avion srušio se kod zapadne obale Japana, prenosi Reuters. Radi se o avionu V-22 Osprey u kojem je bilo osmero ljudi, rekao je glasnogovornik japanske obalne straže.

Nedaleko od japanskog otoka Yakushima, gdje se nesreća i dogodila, raspoređeni su patrolni čamci i avioni. U ovom trenutku nema detaljnijih informacija o ovom događaju, uključujući i stanje onih koji su bili u avionu.

Glasnogovornik američkih snaga u regiji rekao je da još uvijek prikupljaju informacije o incidentu. Nesreća se dogodila oko 14:47 po lokalnom vremenu (06:47 po hrvatskom) u blizini zračne luke na spomenutom otoku.

Tijekom rušenja gorio lijevi motor

Svjedoci kažu kako je lijevi motor aviona gorio dok se spuštao. Avion je s radara nestao 7 minuta prije same nesreće, rekao je glavni tajnik japanske vlade.

Zadnja veća zrakoplovna nesreća u kojoj je sudjelovao avion američke vojske dogodila se u kolovozu. Uz obalu sjeverne Australije se također srušio Osprey. Prevozio je trupe tijekom rutinske vojne vježbe, a poginula su trojica američka marinaca.

Kritičari tvrde da avion nije siguran

Nesreća s Ospreyem dogodila se i kod Okinawe u prosincu 2016. kada se avion srušio u ocean. Nesreća je navela vojsku na prizemljenje spomenutog aviona.

Avionom s nagibnim rotorom, koji može letjeti i kao helikopter i kao zrakoplov s fiksnim krilima, upravljaju američki marinci, američka mornarica i japanske snage. Uvođenje Ospreya u Japanu bilo je kontroverzno, a kritičari su govorili da je hibridni zrakoplov sklon nesrećama.

Međutim, američka vojska i Japan tvrde da je siguran.