Koje bi posljedice za Europu mogao imati rat na Bliskom istoku? Ekonomisti upozoravaju na mogući crni scenarij

Sukob Izraela i Hamasa snažno je podigao cijene nafte u proteklim danima

Yannis Stournaras, Governor of the Bank of Greece arrives for a Eurogroup meeting, Informal meeting of economic and financial affairs ministers in Vienna, Austria, on September 7, 2018. Eurozone and EU finance ministers meet to discuss reforms and trade tensions with US. (Photo by HERBERT NEUBAUER / APA / AFP) / Austria OUT
FOTO: AFP

Rat Izraela i palestinskog Hamasa mogao bi još više zakočiti gospodarsku aktivnost u eurozoni i raspiriti inflaciju, upozorio je grčki guverner Yannis Stournaras u razgovoru za Financial Times. Sukob bi mogao izazvati poremećaje na tržištima energije i pokrenuti novi izbjeglički val, pojasnio je u razgovoru za FT grčki guverner i član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB).

Eurozona je i dalje veliki neto uvoznik energije i sukob će “vjerojatno imati stagflacijski učinak, ako postane problem”, rekao je Stournaras. Stagflacija podrazumijeva stagnaciju gospodarstva i snažan rast cijena.

Kriza na Bliskom istoku promijenila je odnos snaga i zagovornici daljnjeg zaoštravanja monetarne politike sada su u manjini, citira londonski list Stournarasove riječi. ECB je na sjednici u rujnu ponovo podigao kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, ali je s obzirom na posustajanje gospodarske aktivnosti signalizirao da je ciklus podizanja troškova zaduživanja možda dosegnuo vrhunac.

Porasle i cijene nafte

“Na temelju aktualne procjene upravno vijeće smatra da su ECB-ove ključne kamatne stope dosegnule razinu, koje će, kroz dulje vremensko razdoblje, značajno pridonijeti pravodobnom povratku inflacije na ciljanu razinu”, napisali su u priopćenju sa sjednice.

U rujnu ECB je neznatno podigao procjenu inflacije u idućoj godini, na 3,2 posto, zbog očekivanog poskupljenja energije, a značajno je snizio procjenu gospodarskog rasta, na samo 1,0 posto, ukazujući na prigušenu domaću potražnju i pogoršanje stanja u međunarodnoj trgovini.

Sukob Izraela i Hamasa snažno je pak podigao cijene nafte u proteklim danima i barelom se jutros u Londonu trgovalo po 2,54 dolara višoj cijeni nego na sinoćnjem zatvaranju budući da trgovci strahuju od eskalacije i prelijevanja neprijateljstava na cijelu bliskoistočnu regiju.