Koji debakl. Francuska morala uništiti pa iznova iskovati 27 milijuna kovanica jer EU zvjezdice na njima nisu izgledale dobro

Motiv zvjezdica nije bio u skladu s vrlo preciznim zahtjevima Europske komisije

Des pièces d'un Eurocent sont sous la presse à balancier qui vient de les fabriquer, dans la ville de Millau, une initiative des commerçants millavois pour sensibiliser leur clientèle qui effectuera ses achats avec la monnaie européenne. (Photo by JEAN-PIERRE MULLER / AFP)
FOTO: AFP

Francuska je uništila i ponovno iskovala 27 milijuna kovanica – nakon što od EU-a nije zatražila odobrenje za njihov dizajn, a zatim joj je rečeno da kovanice nisu izrađene po propisima.

Radi se o kovanicama od 10, 20 i 50 centi koje su s novim uzorkom izrađene u studenom, ali se naknadno ispostavilo da način na koji su prikazane zvjezdice na zastavi EU-a nije u skladu s vrlo preciznim zahtjevima Europske komisije, piše Politico.

Prema zakonu EU-a, zemlje mogu mijenjati dizajn “nacionalnog” lica eurokovanica svakih 15 godina, ali im je potrebno zeleno svjetlo Komisije, kao i drugih vlada eurozone, koje moraju biti obaviještene te imaju sedam dana za podnošenje prigovora .

Tko je kriv?

Francuska je neformalno kontaktirala Komisiju u studenom, prije nego što je uputila službeni zahtjev za odobrenje dizajna, ali je pariška kovnica novca Monnaie krenula u izradu bez čekanja na odobrenje EU-a.

Zatim je Francuska primila neformalno upozorenje Komisije da novi dizajn nije u skladu s pravilima, rekao je službenik francuskog Ministarstva gospodarstva anonimno za Politico.

U međuvremenu, glasnogovornik Komisije je potvrdio da je francuska riznica službeno predala ispravljeni dizajn 12. prosinca, koji je dobio odobrenje EU-a 21. prosinca. Istodobno, u Francuskoj se prebacuje loptica odgovornosti između Vlade i kovnice novca.

Uskoro novi dizajn

Izvoz iz francuskog ministarstvo za Politico je rekao da je kovnica Monnaie autonomna javna tvrtka, a ne dio francuske uprave. To znači da bi Monnaie u cijelosti trebao snositi troškove ponovnog kovanja novčića. “Stoga neće biti troškova za francuske porezne obveznike”, naglasio je.

O pogrešno iskovanim kovanicama prvi je izvijestio francuski La Lettre, citirajući šefa Monnaiea, Marca Schwartza, koji je poručio da je za propust odgovorna “francuska država”.

Dizajn novih kovanica koje je predložila francuska vlada i potvrdila Komisija još uvijek je tajan i bit će otkriven prije proljeća, priopćilo je francusko ministarstvo gospodarstva. Kovnica Monnaie de Paris nije odgovorila na zahtjev za komentar.