Konobarica s ekipom, kao i svakog jutra, zaplivala u moru, a onda ju je napala velika bijela psina

Spasili su je lokalni bauštelci

Mexico, Guadalupe Island, Great white shark in sea (Photo by Ken Kiefer 2 / Image Source / Image Source via AFP)
FOTO: Image Source via AFP/Ilustracija

Morski pas napao je i ozbiljno ozlijedio jednu gospođu iz Australije dok je bila na svojem svakodnevnom jutarnjem kupanju. Napad na Pamelu Cook (64) bio je sedmi takav napad u Australiji ove godine. Gospođa Cook je plivala s prijateljicama na svojoj redovnoj ruti oko pristaništa u Beachportu u Južnoj Australiji u ponedjeljak ujutro kada ju je neman zgrabila za stopalo i počela joj gristi bedro.

Uspjela je nogom otjerati morskog psa i pozvati druge plivačice koje su je držale u vodi i pritiskali joj rane. Svjedoci su scene opisali kao mučne. Žene su gospođu Cook nosile po plaži, prekrivene krvlju i vrišteći upomoć. “Bila je sreća što su bauštelci iz luke u blizini imali opremu za prvu pomoć”, kažu svjedoci.

Cook lani: ‘Plivanje je odlično!’

Radnik Greg Rae stavio joj je podvez na nogu. “Bilo je nekoliko žena koje su trčale i bile su prekrivene krvlju. Odmah smo samo uskočili, otišli i zgrabili našu opremu za oživljavanje i prvu pomoć. Bila je u stanju šoka, to me na početku najviše brinulo, pa sam s njom stalno razgovarao i umirivao je”, rekao je Rae australskoj televiziji ABC.

Gospođa Cook se više od deset godina nalazi s prijateljicama radi plivanja u oceanu, uvijek prije nego što joj započne smjena u pubu u sklopu lokalnog hotela. “Plivam jer to volim i to je sjajan način za početak dana. To je jednostavno sjajna vježba. Imala sam i problema sa srcem, a plivanje je odlično za srce”, rekla je lani jednim lokalnim novinama govoreći o prednostima plivanja.

Lokalci ne pamte ovakav događaj

Geoff Wells, vlasnik hotela Beachport u kojem gospođa Cook radi, rekao je za novine The Adelaide Advertiser da je lokalna zajednica u “šoku”. “Mi smo samo mala zajednica. Ovdje sam osam godina i ovako nešto se nikada nije dogodio”, izjavio je.

Cook je u ponedjeljak stabilizirana u bolnici, a vlasti su koristile dronove u potrazi za morskim psom. Vjeruju da ju je napalo mladunče velike bijele psine, vrste koja je odgovorna za najviše smrtnih slučajeva u svijetu kada je riječ o napadima morskih pasa. Obala Južne Australije ranije je bila označena kao mjesto s najviše morskih pasa – u posljednjih 30 godina ubili su 15 plivača i surfera.

Deset napada ove godine

Prije napada na Cook, australska baza podataka o morskim psima zabilježila je devet drugih incidenata s njima u australskim vodama ove godine, od kojih je šest rezultiralo ozljedama ili smrću. Prošlog mjeseca, surfer Toby Begg izgubio je nogu nakon napada velike bijele psine u Port Macquarieu, u Novom Južnom Walesu, piše The Telegraph.

Vjeruje se da je u svibnju učitelj Simon Baccanello ubijen dok je surfao u udaljenom području Južne Australije, oko tisuću kilometara od plaže na kojoj je Cook ozlijeđena. Svjedok je vidio kako ga psina vuče pod vodu.