Kontroverzni bivši brazilski predsjednik Bolsonaro nakon teških optužbi: 'Ne bojim se suda'

Policija je otkrila da je pokušao uvući vojsku u planirani državni udar

Brazil's former President Jair Bolsonaro speaks during the launch of Alexandre Ramagem’s pre-candidacy for the Rio de Janeiro mayoral elections in Rio de Janeiro, Brazil, on March 16, 2024. Rio de Janeiro 2024 municipal elections will be held on October 6. (Photo by Pablo PORCIUNCULA / AFP)
FOTO: AFP

Bivši brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je u subotu da se ne boji suda, dan nakon što je policija otkrila da je pokušao uvući vojsku u planirani državni udar ne bi li poništio svoj izborni poraz 2022.

Bolsonaro nije izravno spomenuo optužbe dvojice vojnih zapovjednika da ih je pozvao kako bi razgovarali o mogućem državnom udaru ne bi li spriječili povratak na vlast ljevičarskog predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve. No spomenuo je suđenje s kojim bi se mogao suočiti jer vlasti imaju sve više dokaza da je pokušao nagovoriti vojsku da se umiješa.

“Ne bojim se bilo kakva suda, sve dok su suci nepristrani”, rekao je Bolsonaro na političkom skupu u Rio de Janeiru na kojem je podržao svojeg kandidata za gradonačelnika na lokalnim izborima u listopadu.

Niječe da je planirao državni udar

Ustvrdio je da je meta političkog progona Luline vlade jer im je trn u oku.

Bolsonaro niječe da je planirao državni udar nakon izbornog poraza koji nije nikada priznao. Otišao je na Floridu kako bi izbjegao predaju vlasti Luli, a nekoliko dana kasnije njegovi pristaše upali su u vladinu zgradu u pokušaju da izazovu državni udar.

Bolsonaru je prošle godine zabranjeno kandidiranje za izabranu dužnost osam godina zbog zlouporaba ovlasti dok je bio predsjednik i opetovanog kritiziranja izbornog sustava zemlje. Mogao bi biti uhićen i izveden pred Vrhovni sud.