Konzervativni poljski predsjednik Duda najavio - stavit će veto na proračun Tuskove vlade. Sukobili su se zbog medija

Duda je u objavi na mreži X zatražio da se 'javni mediji  najprije temeljito saniraju u skladu sa zakonom'

FOTO: AFP

Poljski konzervativni predsjednik Andrzej Duda namjerava staviti veto na zakon o proračunu nove vlade za 2024. zbog restrukturiranja javnih medija koje je pokrenula koalicija predvođena premijerom Donaldom Tuskom.

Duda je u objavi na mreži X u subotu zatražio da se “javni mediji najprije temeljito saniraju u skladu sa zakonom”.

Sukob oko medija najozbiljniji je dosad između nove proeuropske vlade, koja je prisegnula prošli tjedan nakon izbora u listopadu, i nacionalističko-konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), koja je Poljskom vladala osam godina. Duda im je posljednji preostali visokopozicionirani predstavnik.

Parlament to može odbaciti, ali…

Veto čelnika države može se odbaciti većinom od tri petine zastupnika u parlamentu. Međutim, vladajući savez na čelu s premijerom Tuskom ima samo 248 od 460 mjesta u poljskom donjem domu.

Novi ministar kulture Bartlomiej Sienkiewicz u srijedu je jednim potezom smijenio cjelokupno rukovodstvo javnih medija, smijenivši izvršne direktore i članove odbora TVP-a, Poljskog radija i novinske agencije PAP.

Posljednjih su godina oporbeni kritičari i nadzorna tijela optuživali PiS da je poljske javne medije pretvorio u stranačka propagandna glasila.