'Kralj dostavljača' koji zarađuje milijune na migrantskim radnicima upao u ogromne dugove

Famozni Meta Mate nedavno se našao i na udaru Državnog inspektorata

17.03.2020., Zagreb - Dostava na biciklima, Glovo, Wolt, Pauza GO. rPhoto: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija

“Kralj dostavljača” Meta Mate, pravog imena Mate Dučić, koji zapošljava oko 250 Glovo vozača u 32 grada diljem Hrvatske, najveći je domaći posrednik (agregator) za zapošljavanje dostavljača na digitalnim platformama u Hrvatskoj.

Međutim, ovih dana dospio je na popis poreznih dužnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji jer se njegova firma nalazi na visokoj 17. poziciji po visini neplaćenog duga i to u iznosu 401.731 eura, piše Slobodna Dalmacija.

Zapošljava migrante koji rade za manju plaću

Dio tog duga odnosi se na neplaćene doprinose na obvezna osiguranja u iznosu 72.785 eura. Istovremeno, prosječna bruto plaća u firmi smanjila se sa 645 eura u 2021. na 537 eura u 2022. godini, možda upravo zato što je u Hrvatskoj priljev stranih radnika koji rade za manju plaću narastao, a u Meta Mati su baš stranci glavna radna snaga, samo u Splitu ih je zaposleno 20-ak.

Neki od zaposlenika su za Slobodnu Dalmaciju rekli da rade od 10 do 12 sati svaki dan za nekih šest-sedam tisuća kuna. “Šef nam dozvoljava i da uzmemo jedan dan tjedno slobodno, ali nama baš trebaju novci pa to ne činimo. Dio para šaljem obitelji, dio agentu koji me tu doveo, a od ostatka živim, ne treba mi puno”, rekao je jedan od njih. Svima njima Meta Mate uzima postotak, pri čemu se njegova zarada po radniku mjesečno zna popeti i na tisuću eura.

Poduzetnik Dučić, kako bi smjestio svoje strane djelatnike, unajmljuje nekretnine koje onda preuređuje po potrebama radne snage. Tako je napravio s jednom nekretninom u Zagrebu, koju je uzeo u najam na deset godina, a sličan je pothvat izveo i u Puli, Zadru i Rijeci.

Ima restoran i agenciju, bavi se i građevinom

Meta Mate je pokraj zagrebačke Cibone otvorio i restoran, a ima i agenciju za zapošljavanje, preko koje “nabavlja” azijske radnike, a bavi se i građevinom.

“Pozivam sve te ljude kojima sam navodno dužan da javno istupe sa svojim tražbinama prema meni. Naravno, to se neće dogoditi jer ne postoje”, izjavio je Dučić krajem 2022. godine. Na upit Slobodne o dugu Poreznoj nije htio konkretno odgovoriti, novinarima je samo rekao da ne stiže odgovoriti na poruke zbog puno posla.

O njemu je u travnju prošle godine pisao i Jutarnji list, koji je tada objavio da je njegova tvrtka bila na udaru Državnog inspektorata zbog niza nepravilnosti.

Inspektori utvrdili niz nepravilnosti

Od početka 2021. do kraja ožujka 2023. godine inspektori su u Meta Mati diljem Hrvatske obavili 46 inspekcijskih nadzora – 39 u području radnih odnosa, sedam u području zaštite na radu, pri čemu je utvrđena osnovana sumnja u počinjenje ukupno čak deset povreda odredbi Zakona o radu, Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o Državnom inspektoratu. “Protiv navedenog poslodavca pravne osobe i protiv odgovorne osobe poslodavca inspektori su podnijeli pet optužnih prijedloga te izdali jedan prekršajni nalog”, kazali su tada iz Državnog inspektorata.

Inspektori su tada utvrdili da Meta Mate s dostavljačima sklapa ugovor o radu na određeno vrijeme protivno odredbama Zakona o radu, da ih ne prijavljuje na obvezno mirovinsko i obvezno zdravstveno osiguranje, da im ne izdaje potvrde o sklopljenom ugovoru o radu te da ne vodi na propisani način evidenciju o radnicima, osobito evidenciju o radnom vremenu.