Kremlj objavio popis 'stranih plaćenika': tvrde da za Ukrajinu ratuje 335 Hrvata, 152 su navodno ubijena

Prema ruskim podacima, u Ukrajinu je stiglo 13.387 stranaca

Ukraninian armed forces soldiers stand guard before a visit of German President and German Defence Minister  of Ukrainian troop at the Klietz military training area in Klietz, eastern Germany, on February 23, 2024. Soldiers from Ukraine are currently being trained on the Leopard 1 A5 tank in the German Bundeswehr's troop training centre in Klietz. (Photo by Ronny HARTMANN / AFP)
FOTO: AFP

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je tablicu za koju tvrde da predstavlja broj stranih “plaćenika” koji se bore na strani Ukrajine. Zemlje su podijeljene po kontinentima, a za svaku je naveden i broj “eliminiranih” tijekom rata. Prema ruskim podacima, u Ukrajinu je stiglo 13.387 stranaca, boriti se za “neonaciste”. Od toga ih je “eliminirano” 5962.

Najviše boraca, prema tablici, stiglo je iz Poljske, njih 2960, od čega je 1497 navodno poginulo. Pri vrhu zemalja iz Europe navodi se Hrvatska, iz koje je navodno stiglo 335 državljana, od čega su njih 152 od početka rata “eliminirana”.

Inače, nakon Poljaka, prema ruskim podacima, najviše “plaćenika” u Ukrajinu je stiglo iz SAD-a, njih 1113. Od toga ih je 491 izgubio život.

Za Ukrajinu se navodno bori i jedan Srbin

Što se tiče država iz hrvatskog susjedstva, Rusi navode kako je u Ukrajinu od početka rata došlo 207 državljana BiH, od čega je njih 90 eliminirano. Na strani Ukrajine bore se i petorica Slovenaca te jedan Srbin. Među njima nema “eliminiranih”.

Iz Sjeverne Makedonije, po ruskim podacima, stiglo je 90 boraca, od čega je njih 30 eliminirano, tvrde Rusi.

Iako Rusi ne priznaju Kosovo, navode kako se na strani Ukrajine od početka rata stigao boriti 191 Kosovar, od čega su 84 eliminirana.