Ksenija Marinković o Mataniću: 'U šoku sam. Puno mladih glumica je to doživjelo od njega. Svi su znali, samo nisu govorili o tome'

Istaknula je da društvo filmskih djelatnika nikad nije dobilo prijavu protiv njega

FOTO: screenshot Nova TV

Ksenija Marinković, glumica i predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika, za Dnevnik Nove TV komentirala je slučaj redatelja Dalibora Matanića.

“Ne znam što bih vam rekla, u potpunom sam šoku. Jučer sam za to saznala prvi put, a onda su mi rekli da se o tome već više od mjesec dana govori, da Večernji list razgovara s raznim ljudima. Jako smo tužni zbog toga što se dogodilo, jako smo tužni zbog toga što je Dalibor Matanić takvo nešto napravio. Sućut njegovoj obitelji, nadam se da će se on liječiti i izliječiti.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika nultu stopu tolerancije pokazuje na bilo kakav slučaj uznemiravanja, zlostavljanja, bullyinga, mobinga, iskorištavanja, ništa od toga ne bi smjelo biti dopušteno. Mi smo korisnici proračuna i mi se moramo na taj način odgovorno ponašati kao društvo i kao umjetnici”, kazala je Marinković.

Nisu dobili prijavu

Istaknula je da društvo filmskih djelatnika nikad nije dobilo prijavu protiv njega. “Nikada nije bio prijavljen jer bi onda bio pozvan na razgovor i dalje bi se moderiralo što se po tom pitanju može učiniti. Ja čak nisam nikad ni čula, a znam ga već dugo.”

“Mislim da njegovo liječenje tek počinje. Još ćemo vidjeti što će se događati, to je sve u afektu i sve je jako naglo, on je čovjek koji treba liječenje, onda ćemo vidjeti dalje što će se dogoditi s njim”, kazala je o Matanićevoj objavi i isprici na Facebooku.

“Jako mi je žao da se tako loše svjetlo baca na filmsku industriju i na umjetnost uopće. Jer, to nije stvar koja se događa samo u umjetničkim krugovima, to se događa svugdje u društvu, samo su umjetnički krugovi uvijek najeksponiraniji i zato je to senzacija i neka vijest”, navela je.

Progovore ako smognu hrabrosti

Na pitanje kada se ipak dogodi, boje li se žrtve to prijaviti, primjerice zbog gubitka posla, odgovara: “Svega ima, užasno puno mladih glumica je to doživjelo od njega, koliko sam ja shvatila to su krugovi i krugovi… Onda sam pitala mlade glumice koje ja znam, oni su svi to znali, samo nisu govorili o tome, jer mladi glumci ne žele ostati bez posla. Uvijek je to jako tanka granica, ako te netko pozove i pita interesira li te neki posao, i ti kažeš da, već je iduća poruka tko zna što. Ti to ne možeš kontrolirati.

Mladi ljudi uglavnom šute dok se ne afirmiraju, kad se afirmiraju onda eventualno počnu govoriti, ako steknu uopće hrabrosti za to.”

Podsjetimo, Matanić je na Facebooku priznao da je seksualno uznemiravao kolegice na setu te potom objavio svoje povlačenje iz javnosti.