Kuhar na austrijskoj televiziji ispekao ugroženu vrstu ribe, sad se boji posljedica za svoj restoran

Kuhar je u emisiji podijelio recept za pečenje ribe i krumpir salatu

17.07.2023. Mostar: Svjetsko prvenstvo u musicarenju za mlade odrzava se u Mostaru od 16.-23. srpnja.

Za 20. FIPS-Mouche Cortland Svjetsko prvensto u musicarenju prijavljeno je stotinjak natjecatelja i gostiju iz 13 nacionalnih timova.Na ovom natjecanju nastupaju reprezentacije SAD, Finske, Spanjolske, Francuske, Poljske, Slovenije, Irske, Juzne Afrike, Ceske, Slovacke, Hrvatske Crne Gore te Bosne i Hercegovine.Nakon prvog dana natjecanja u ukupnom poretku vodi reprezentacija SAD-a. Boduje se broj ulovljenih riba, te njihova duzina. Najmanje dozvoljena duzina ulova je 20cm.Natjecanje se odrzava na rijeci Buni te Mostarskom jezeru. Organizatori ovog natjecanja su Sportsko ribolovni savez Bosne i Heregovine i Udruzenje sportskih ribolovaca "Neretva 1933" iz Mostara. 
 Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL
FOTO: Ilustracija: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Ugrožena vrsta ribe pripremljena je prošli tjedan tijekom kulinarskog programa na austrijskoj televiziji ORF, što je izazvalo val kritika, posebice ribara.

I televizija i kuhar već su se ispričali zbog prženja ugrožene ribe rekavši da je riječ o spletu nesretnih okolnosti. Kuhar je u emisiji podijelio recept za pečenje ribe i krumpir salatu.

Tijekom pripreme jela u tavu je stavio ribu rutilus pigus koja je od 2002. godine na crvenom popisu ugroženih vrsta u Austriji i pred izumiranjem je.

Ribari podnijeli prijavu

Nekoliko ribara odmah je alarmiralo Udrugu austrijskih ribara. “Ranije ovog tjedna podnijeli smo prijavu protiv nepoznate osobe zbog izlova ugrožene vrste ribe”, rekao je u petak Gregor Gravogl, čelnik Udruge ribara Donje Austrije.

Upozorio je da je riba rutilus pigus pred izumiranjem u prirodi zbog porasta temperature vode i izgradnje uz Dunav. Kuhar je objasnio da mu je prijatelj donio ribu nakon što ga je televizija u zadnji čas pozvala da se pojavi u emisiji.

“Bio je to nesretan splet okolnosti jer sam vjerovao prijatelju koji je imao dozvolu za lov srodnih vrsta i mislio da to uključuje i ovu ribu”, dodao je. Kuhar je sada zabrinut da bi njegov restoran, koji se nalazi u nacionalnom parku, mogao pretrpjeti veliku štetu. Njegov je recept još uvijek dostupan na internetu, ali navodi da koristite ribu “od ribara u kojeg imate povjerenja”.