Ledeno jutro u Hrvatskoj, temperatura se spustila i do 17 stupnjeva ispod nule. Za koji dan zapuhat će južina

Gotovo posvuda u unutrašnjosti temperature su bile u debelom minusu

20.01.2024., Zagreb - Gradjani uzivaju u snjeznim aktivnostima na jezeru Jarun.
 Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Nedjeljno jutro u Hrvatskoj je osvanulo uz prilično niske temperature zraka, koje su se ponegdje spustile i na 17 Celzijevih stupnjeva ispod nule, kao što je to bilo na mjernoj postaji Crni Lug u Nacionalnom parku Risnjak.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, gotovo posvuda u unutrašnjosti temperature su bile ispod nule, a vrijednosti su nerijetko bile dvoznamenkaste pa je u Samoboru i Bednji u 7 sati izmjereno -14, u Plaškom i Bosiljevu -13, a u Zagrebu na aerodromu, u Gospiću, Krapini, Ogulinu, Karlovcu, Delnicama i Ličkom Lešću -12 Celzijevih stupnjeva. U Varaždinu, Otočcu, na zagrebačkom Maksimiru te u Lekeniku živa se spustila na -11, dok je -10 stupnjeva izmjereno u Križevcima, Slunju i Slatini.

Pozitivne vrijednosti zabilježene su uglavnom u priobalju, na otocima i u dalmatinskom zaleđu, a najviša temperatura u 7 ujutro bila je u Makarskoj gdje je izmjereno 11 Celzijevih stupnjeva.

Još koji dan hladnoće

Prema najnovijoj prognozi DHMZ-a, hladnoća će obilježiti i sljedećih dan ili dva. Nedjelja će proteći uz sunčano, ponegdje maglovito vrijeme, a na Jadranu uz umjerenu i jaku, na udare i olujnu buru koja će poslijepodne slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak.

U ponedjeljak u većini krajeva pretežno sunčano. U prvom dijelu dana na kopnu mjestimice magla, a poslijepodne sa sjeverozapada porast naoblake, navečer i u noći i oborina.

Na Jadranu će mjestimice padati kiša, u unutrašnjosti oborina na granici snijega i kiše koja se lokalno može smrzavati na hladnom tlu. Vjetar većinom slab, od sredine dana i umjeren jugozapadni i jugoistočni. Najniža temperatura uglavnom od -11 do -6, na Jadranu između 0 i 5 °C. Najviša dnevna od 2 do 7, na moru od 8 do 13 °C.

Od utorka blago zatopljenje

Od utorka djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Mjestimična kiša, a u unutrašnjosti i susnježica i snijeg, očekuju se uglavnom do sredine dana te u noći sa srijede na četvrtak u središnjim i istočnim krajevima.

Na Jadranu će umjerena bura prvo okrenuti na sjeverozapadnjak, a u srijedu i na jugo, dok će na kopnu zapuhati jugozapadnjak tako da s time slijedi i blago povećanje temperatura zraka i njihov povratak u plus tijekom dana kao i otapanje snijega u nizinama.